Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Жени Захариева ще изпълни емблематични творби от Клара Шуман

Съпругата и муза на Роберт Шуман оставя забележителна следа в музикалната история

Проф. Жени Захариева
Снимка: Полина Тодорова

Тази вечер в столичната зала БИАД проф. Жени Захариева ще изпълни първата и последната творба, написана от Клара Шуман. В концерта ще участват още Ангел Станков - цигулка и Христо Танев - виолончело. 

Поводът е 200 години от рождението на Клара Шуман, позната ни като съпруга и муза на великия композитор Роберт Шуман, но самата тя важна фигура в музикалната история на XIX век. Клара Шуман е първата жена - концертираща пианистка, композиторка и клавирен педагог, личност, към която интересът днес се възражда.

"Аз имах големия шанс преди 25 години да стана инициатор за реставрацията на пианофорте на Клара Шуман в Германия и получих орден от германското правителство за тази моя акция", спомня си Жени Захариева.

Захариева открива инструмента случайно при посещение в Браниц Шлос, получава разрешение да изпълни кратък музикален фрагмент и препоръчва реставрирането му.

"Инструментът беше стар, той се е държал в мазета по времето на войната, имало само няколко, 3-4 такива екземпляра и единствен той е оцелял... Аз казах: "Звукът му е прекрасен, би трябвало да се реставрира".

"Те реставрират рояла две години, в Берлин изпращат. Най-добрата фирма го реставрира и след това ме канят мен да направя първия концерт с това пианофорте, който беше за спонсорите. Направиха запис, който след това беше продаден на друга американска фирма и той обиколи целия свят с творби от Клара Шуман върху нейното пианофорте. Мисля, че записът е единствен все още", разказа Жени Захариева в предаването "Хоризонт до обед".

Пианофортето се намира все още в музея в Браниц Шлос.

"Доста често ме каниха по време на международния ден на музеите около 18 май, обикновено съботата. И аз винаги изпълнявах нейни творби там. Имаше много гости от двете Германии. По този начин се свързах преди 25 години с Клара Шушам. Започнах много сериозно да изучавам нейното творчество, нейния живот. Действително това е една велика дама."

Бащата на Клара Шуман има голям принос за образованието на дъщеря си.

"Може би знаете, че австрийският император й дава звание - именно на вундеркинд, на дете чудо. За майката нищо не се знае. Знае се, че е напуснала бащата много рано, но бащата е бил този, който всичко прави за своето дете. И, разбира се, Роберт Шуман, който е и негов ученик, който се влюбва в Клара. Той е 9 години по-голям от нея. Когато решава да й предложи сватба, бащата се възпротивява."

Десет години бащата на Клара не дава разрешение тя да се омъжи за Роберт Шуман.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна