Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фигуристи от 14 държави идват за турнира „Денкова – Стависки“

Ина Лутай, Александра Фейгин и Андрей Лутай
Снимка: Личен архив

Състезатели от 14 държави са заявили участие в международния турнир по фигурно пързаляне за Купа „Денкова-Стависки“. Надпреварата започва утре в Зимния дворец в столицата.

„Тази година турнирът е по-различен, защото започна да става популярен и сред много известни фигуристи. При жените ще дойде украинката Архипова, която е в тройката на юношеските Гран при турнири. Елишка Брезина, която познаваме, защото е конкуренция на Саша също ще дойде. При мъжете 14 фигуристи са със заявка, което се случва за първи път. 14 държави, сред които и Монако, са потвърдили участие. Ще е много интересно, това заяви специално пред БНР Ина Лутай - треньор и хореограф в клуба - организатор "Денкова - Стависки" и личен треньор на най-добрата ни фигуристка в момента Александра Фейгин.

При мъжете освен Николай Златков страната ни ще бъде представена от натурализираният американец, състезавал се за Азербайджан Лари Луполоувър. За него сестрата на двукратната световна шампионка Албена Денкова сподели:

„Много интересно момче. Много артистичен. Много различен. Има американски стил, доста непознат за нас. Той иска да покаже себе си. При него няма напрежението на тази наша руска система, при която си безумно съсредоточен преди старт. Не, при него всичко е леко и за удоволствие“.


При девойките страната ни ще бъде представена от Елена Димитрова, Ивелина Байчева, Кристина Григорова, Мария Илинова, Мария Манова, Наталия Пеева и разбира се от изключително талантливата Мария Левушкина. Родената във Варна фигуристка вече има няколко класирания в топ 10 на турнири от веригата Гран при при юношите и девойките. Възпитаничката на Катерина Герболд, Светлана Соколовская и Андрей Лутай спечели и квота за Зимните младежки олимпийски игри догодина в Лозана.

„Нашата цел е да не е само Саша в България. Работим върху това да има много други състезатели, които да жънат успехи“, допълни Ина Лутай.

При жените ще разчитаме за добро представяне на Симона Господинова и разбира се на Александра Фейгин, която направи отличен старт  на сезона, като спечели бронзов медал на турнира в памет на фигуриста Денис Тен и се нареди четвърта на този в Оберсдорф.


„В момента Саша работи върху изработването на тройния аксел. Наблягаме технически върху него. Смятам, че с времето ще се получи. Доста е сложно. Има много падания и наранявания докато се получи. Тя е амбициозна и има талант да го направи. Сега доработваме образите както в кратката, така и във волната програма. Аз държа да се разказват истории на леда. Когато е просто махане на произволно на ръце, това не ме устройва. Държа да навлезем в детайлите на всяко движение, да се види какво иска да каже тя с него и какво ще разбере публиката“, добави съпругата на главният треньор в клуб „Денкова-Стависки“ Андрей Лутай.

След края на състезанието в София Александра Фейгин ще замине на високопланински лагер в Швейцария, след което предстои един от най-важните стартове за сезона – европейското първенство в Австрия.


В началото на месец декември пък ще се проведе общото събрание на Българската федерация по кънки, което ще е изборно.

„Надявам се, да се вземат най-правилните решения, които да са в полза на спортистите и на треньорите. Ние сме тук всеки ден и имаме нужда от определени неща, които федерацията да ни подсигури. Смятам, че решенията трябва да са адекватни и съобразени с това от какво  имат нужда състезателите като Саша, а не от някакви вътрешно-конфликтни игри. При нас до сега всичко е било чястно, нямаме скандали. Надявам се, че и за напред ще е така“, завърши Ина Лутай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна