Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСТС обсъди програмата за развитие "България 2030"

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проект на Национална програма за развитие „България 2030
Снимка: БТА

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проект на Национална програма за развитие „България 2030“, внесен от министъра на финансите Владислав Горанов. От синдикатите и бизнеса поискаха в документа да се заложи по- висок ръст на доходите.

Бизнесорганизациите определиха насоките за развитие като правилни, но направиха редица конкретни предложения като например за параметрите „качеството на въздуха“ и за по-задълбочени мерки за професионалното образование. Димитър Бранков от Стопанската камара обобщи:

"Трябва да бъдат заложени амбициозни, но и реалистични цели по отношение на ръста на Брутния вътрешен продукт, преодоляване на регионалните дисбаланси, неравенство в доходите".

Критични бяха от синдикатите. Пламен Димитров от КНСБ:

"Ние смятаме, че тази програма трябва да бъде доработена и най-накрая да бъде едрия документ, който да определи как България ще се развива, независимо кой ще я управлява".

От КТ "Подкрепа" пък заявиха, че липсват мерки за борба със сивата икономика и други важни индикатори. Ваня Григорова обобщи:

"Не са засегнати условията на труд и заплащането".

Заместник-министърът на финансите Маринела Петкова обяви, че залаганите към момента цели за развитие са само първа стъпка за изработване на окончателната визия:

"Така, че да имаме един действително добър документ, който да ни послужи не само за мечти, но и за реални стъпки напред, така че всеки един от нас да усети, че вървим напред".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени