Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Крайно време е да отворим чувалите с бюлетини

Програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева
Снимка: Личен архив

„Кризата на представителната демокрация е факт в България. И в Европа има подобна тенденция. Ние трябва да си даваме ясна сметка за това какъв е пълният набор от причини“. Това заяви пред БНР Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“.  

„Непосредствено след избори политиците си дават сметка за това какви са дефицитите в изборния процес. Като цяло демонстрират воля за поправяне на най-ярко откроилите се проблеми в изборното законодателство. Но това, което виждаме като краен резултат, са едни прибързани усилия за промени в Изборния кодекс, извършвани непосредствено преди изборите. Има разминаване“, коментира тя в предаването „Нещо повече“.

Нушева смята, че трябва да има умерен, балансиран и рационален поглед към случващото се в изборния процес:

„Този безпристрастен поглед би трябвало да държи сметка за това, че имаме съществени проблеми, но и не трябва да считаме, че всичко е корумпирано, че като цяло изборният процес е нечестен. Имаме съществени проблеми в изборите и ако искаме тези проблеми да бъдат преодолявани, са необходими усилията на всички. Необходим е един разумен, спокоен, безпристрастен поглед към дефицитите в изборния процес. Обратното не води до добри резултати за всички участници“.

"Крайно време е да отворим чувалите с бюлетини от предходни избори, а и от сегашните, за да можем да си съставим една пълна картина за причините, поради които имаме много висок дял на недействителни бюлетини", смята Нушева. Според нея една от причините е отдръпване на доверието на избирателите от политическите партии. "Други причини са грешките при гласуване, протестният вот и редица други", добави тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!