Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След вот на недоверие към кабинета на Мая Санду

Президентът на Молдова започва консултации за съставяне на ново правителство

Президентът на Молдова Игор Додон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Молдова Игор Додон утре започва консултации за съставяне на ново правителство, след като парламентът гласува вот на недоверие на кабинета на премиерката Мая Санду, съобщава БТА.

Додон покани на консултациите представители на Партията на социалистите и на проевропейския блок "Акум" ("Сега"). Ако преговорите попаднат в задънена улица, президентът има намерение да се намеси и да предложи "аполитичен премиер, професионалист с екип от технократи". Додон изрази опасение, че политическата криза в Молдова може да прерасне в социално-икономическа, ако не се предприемат бързи мерки.

Ако след политическите консултации се събере мнозинство от депутати, които да подкрепят нова управляваща коалиция и да изберат премиер, то той ще има 45 дни, за да получи вот на доверие в парламента. В случай че това не стане, ще има предсрочни избори.

По-рано днес молдовският парламент гласува вот на недоверие срещу правителството на проевропейски настроената Санду, която е на поста от юни. Така страната се озова в нова криза.

Вотът, внесен от социалистите на фона на битката за номиниране на главен прокурор, беше подкрепен в 101-членния парламент с 63 гласа "за" от представителите на проруската Партия на социалистите на президента Додон и Демократическата партия, основана от живеещия в изгнание олигарх Влад Плахотнюк.

Коалиционното правителство на Мая Санду дойде на власт след сключване на необичайна коалиция между проруските и прозападните сили, като включваше социалистите и "Акум". Афишираната цел на тази коалиция, подкрепяна от Москва и от ЕС, беше отстраняването от властта на Влад Плахотнюк, за когото от години се твърди, че контролира Молдова задкулисно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна