Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздадоха награди за иновации в здравеопазването

Доц. Мая Аргирова и д-р Мартин Мартинов от Клиниката по изгаряния в "Пирогов"
Снимка: Гергана Хрисчева

Днес бяха раздадени награди за иновации в здравеопазването. Един от отличените проекти е на екип от болница „Пирогов“, който изработи мобилно приложение, което ни казва какво да правим, когато се изгорим вкъщи или при трудова злополука, както и дава широка медицинска информация за спешните екипи и личните лекари какво да предприемат в случай на изгаряния. Приложението получи втора награда днес в конкурса за „Иновации и добри практики в здравния сектор“, в който участваха 52 проекта с изключителни достижения в медицината.
    

Наградата беше присъдена на доц. Мая Аргирова и д-р Мартин Мартинов от Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“. Доц. Аргирова смята, че приложението има много голяма приложимост:

„Масово са разпространени методи за оказване на първа помощ, като доболнично поведение, които не са правилни. Адекватната първа помощ при изгаряне може да намали много последствията от тази тежка травма и да промени клиничния ход“.

Приложението е инсталирано над 2500 пъти, а 1 на всеки 20 пациенти, минали през клиниката, го е ползвал.

250 души преминават месечно през Клиниката по изгаряния, като зачестяват случаите на пострадали от газови бутилки, посочи още доц. Мая Аргирова.

Репортажа чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна