Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон ще посети Северна Македония в първата половина на 2020-а

Стево Пендаровски
Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон ще посети Северна Македония през първата половина на 2020 г. Това съобщи македонският държавен глава Стево Пендаровски след среща с Макрон в Париж. В края на октомври Франция блокира началото на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз.

След срещата им Пендаровски заяви, че Макрон е прав да иска реформи в Европейския съюз преди нови присъединявания, но и че никой не може да обясни на македонците защо е трябвало да променят името на държавата си:

„На срещата казах, че не бихме искали да бъдем третирани като Турция. Ако кажете, че Северна Македония един ден ще бъде член на ЕС, трябва да се придържате към обещанията си. Само през последната година началото на преговорите беше отложено два пъти“.

В рамките на форума за мир, който се провежда в Париж, Макрон се срещна и с президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич, като френският им колега е изразил желанието си да е посредник в диалога им.

В събитието се включиха 30 страни, като знаково е отсъствието на Съединените щати.

Според Макрон международната система се намира в "безпрецедентна криза", а национализмът и едностранните действия са "много рисковани действия", в миналото довели до войни. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна