Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава незапълнен съставът на общинските отряди от доброволци

Почти всички общини имат сформирани екипи за съдействие при кризи

Снимка: БГНЕС
Само 24 са напълно сформираните доброволни екипи в страната, които помагат при различни кризисни ситуации, основно при гасенето на пожари. Проблемите и добрите практики в Северна България са тема на дискусия във Велико Търново с участието на общините, противопожарните служби и доброволците.

Повече от 10 години продължава процесът по сформирането на доброволните отряди, които помагат на пожарникари и спасители при овладяването на кризисни ситуации. Доброволните формирования са към общините, а техните членове получават минималната почасова ставка за страната за преминатото обучение и два пъти повече при участието в акции по гасене на пожари и спасителни операции при наводнения и други бедствия.

„Трудности има и винаги ще има. На много места обаче вече имаме изградени добре сформирани екипи, които са екипирани, обучени и добре работещи с активното съдействие на местната власт, с тяхната помощ", коментира Ралица Тодорова от Главна дирекция „Защита на населението“, която работи с доброволните формирования в страната.

Доброволците - добре обучени за действия при кризи

При горските пожари през лятото пожарникарите са получили квалифицирана помощ от доброволците. Доброволните екипи, сформирани от кметовете, са подготвени, знаят какво да правят и оказват много адекватна помощ, допълни Тодорова. 

"Спонтанните доброволци, както ние ги наричаме, хората,  които идват да помагат на място, те нямат дрехи, нямат обучение. Те са на първо място заплаха сами са себе си, тъй като могат да се наранят. Не може да дойде един човек по джапанки, примерно, лятото, и да гаси горски пожар“, подчерта тя.

Да си доброволец е мисия

Да си доброволец е мисия и вътрешно осъзната потребност, категоричен е Петър Петров, един от петимата членове на доброволческото формирование в Сухиндол, най-малката община в област Велико Търново. Сухиндол няма собствена противопожарна служба и докато дойдат огнеборците от Павликени, при пожари и извънредни ситуации се разчита на доброволческия отряд.

„С мерак, с желание действаме, гасим пожари - горски и полски пожари", разказа Петър Петров, който по професия е служител в общинската администрация. Той обясни, че доброволният отряд има собствена пожарна, помпа към нея, оборудвани са с подходящи дрехи. "На обучение ходим често в пожарната, която е при нас, наблизо, в Павликени. Пет човека. Трябва да има повече, обаче засега сме пет човека."

Гласът на жените доброволци

От година шест жени са членове на доброволния отряд в община Велико Търново. Все още нямат тежки произшествия. Ина Георгиева работи в пътностроителна фирма, а инж. Ренета Керемедчиева преподава здравословни и безопасни условия на труд в Селскостопанската гимназия в село Камен.

„Като чух по радиото, че се формира група за доброволци, бяха точно наводнения и реших, че е много благородно да се включим и да имаме формирование, което да помага“, спомня си Ина Георгиева.

„Това е мисия. Аз съм израснала в семейство, в което баща ми е бил пожарникар, ние сме свикнали да караме празниците без него. Знаели сме, че той винаги изпълнява своя дълг и смятам, че това го правим за България“, така вижда участието си Ренета Керемедчиева.

Моделът на общините във Великотърновско

Доброволни формирования има и в десетте общини в област Велико Търново. Хората са обучени, екипирани и са в голяма помощ на пожарникарите в различни кризисни ситуации.

„Ние стоим много добре на фона на страната. Във всички общини на територията на областта има сформирани доброволни формирования. Имаме реално действащо доброволно формирование, което е към кризисния център в село Овча могила. За миналата година доброволците към кризисния център имат самостоятелни участия в над 60 произшествия. Кризисният център е оборудван и с пожарна техника, и с линейка. Доброволците от този център участват както при гасене на пожари, така и при транспортиране на нуждаещи се до лечебно заведение“, изтъкна главен инспектор Николай Александров, началник-сектор „Превантивна и контролна дейност“ при областната дирекция“ Пожарна безопасност и защита на населението“.

29 общини остават без отряди с доброволци

Кризисният център в свищовското село Овча могила е на общинска издръжка, оборудван е напълно с тежка техника по европейски проект. Не по този начин стоят нещата с доброволните формирования в страната, отбелязва Ралица Тодорова от Главна дирекция „Защита на населението“. В 29 български общини все още няма създадени доброволни отряди, подчерта Тодорова.

„От 265 общини в 236 имаме създадени доброволни формирования. Тук обаче имаме един друг проблем - те не са запълнени на максимален капацитет. Само 24 от тях са изпълнили максималната си численост, която се финансира като делегиране от държавата дейност. Поради тази причина ние правим някакви информационно-разяснителни кампании, видеоклипове, за да популяризираме тази дейност и да набираме нови желаещи хора, които да подпомогнат нашата дейност“.

Засега остава нерешен проблемът, за който сигнализират доброволци от някои райони на страната, че имат трудности с работодателите си, които не ги освобождават от работа, когато трябва да се включат в различни акции в помощ на пожарникарите и спасителите.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени