Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен отстъпи за „защитата на европейския начин на живот“

| обновено на 13.11.19 в 15:50
2
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отстъпи пред критиките към името на портфолиото на бъдещия гръцки еврокомисар.

Първоначално Маргаритис Схинас получи ресор с името „Защита на нашия европейски начин на живот“, което според мнозина има крайнодесни конотации.

Фон дер Лайен се е съгласила да промени името на портфолиото „Популяризиране на европейския начин на живот“. 

Към ресора на бъдещия еврокомисар от Люксембург Никола Шмит „Работни места“ се добавя и „социални права“, а към този на литовеца Виргиниюс Синкявичюс, който в момента е „Околна среда и океани“ - и „рибарско дело“. Италианецът Паоло Джентилони, който ще отговаря за икономиката, ще поеме ангажимент и за координиране на необходимите промени, особено в настоящата структура на Европейския семестър.

Председателят на групата на социалистите и демократите Ираче Гарсия, по чието предложение се променя името на ресора на Схинас, уточнява, че е получила тази сутрин изключително позитивен отговор от страна на Фон дер Лайен за същността на предложенията, които е изпратила още на 19-ти септември.

Говорителят на комисията на Фон дер Лайен Ерик Мамер заяви:

„Мисля, че е имало разсъждения за избора на думите. Вероятно става дума за изясняване. В някои случаи, например, е трябвало да се изясни докъде точно се простира ресорът, а в други - да се даде по-позитивна нотка в звученето, най-вече за насърчаването на европейския начин на живот“.

Мамер уточни, че все още няма отговор от Великобритания на искането на фон дер Лайен премиера Джонсън да предложи кандидат за еврокомисар от Обединеното кралство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени