Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална кампания „Безопасна Коледа“

Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва от 20-и ноември национална кампания „Безопасна Коледа“. Проверките на държавните инспектори ще засягат безопасността на най-търсените продукти по време на коледните и новогодишните празници - играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия.

По време на кампанията инспекторите на ДАМТН ще извършат съвместни проверки в градовете на територията на цялата страна. Ще се проверяват търговски обекти, в които са съсредоточени големи потребителски потоци.

При проверките ще се следи за наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими несъответствия при играчките, които могат да се установят по време на проверката. Ще се обръща внимание и за наличие на обявени технически параметри, позволяващи безопасна употреба на светлинните гирлянди.

Анализът на резултатите от проведената кампания „Безопасна Коледа“ в предходната 2018 година показа, че във временно разкрити търговски обекти, в предпразничния период на пазара се разпространяват несъответстващи играчки и светлинни гирлянди от нисък ценови клас. Те са били и с неясен произход. На основание на анализа на тези факти, ще се проведе и кампанията „Безопасна Коледа 2019“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна