Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК за подвеждащите обяви за апартаменти под наем: Достъп до имотите се дава, само когато има престъпление

Игнат Арсенов
Снимка: личен архив

Полина Начева и мъжът ѝ решили да почиват в началото на септември в Сандански. От офертите в известна платформа избрали, резервирали и платили 4 нощувки в апартамент за 160 лв за нея, мъжът ѝ и двете им дъщерички на три и пет години. Били очаровани от апартамента на снимките, но когато пристигнали на място попаднали в съвсем други условия – счупени прозорци, мухъл, стърчащи кабели и мръсни чаршафи, а собственикът не бил наоколо, тъй като предупредил, че се налага да пътува.

„На секундата ние знаехме, че няма да останем там с две малки деца, като видяхме какви са условията. Телевизия изобщо нямаше, интернет нямаше. По никакъв начин това нещо, което заварихме, не отговаряше на описанието в самата обява“.

Посредникът посъветвал Полина да направи снимки на мястото. От платформата блокирали офертата и уведомили жената, че собственикът е отказал да върне парите, а те решили да върнат единствено 25% или 40 лв от сумата. От семейството подали жалба в Комисията за защита на потребителите. Месец и половина по-късно от комисията изпратили съобщение, че инспекторите са отишли на проверка, но открили само жилищна кооперация.

Игнат Арсенов - главен директор на Главна дирекция „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите, каза за БНР:

„Направено е посещение на адреса. По време на проверката се установява, че всъщност този апартамент се намира в жилищна сграда и няма никакви рекламни надписи, обяви или телефонни номера на практика да се рекламира като хотел или категоризирано място. Същевременно в същия този апартамент не е имало настанени хора. Тъй като е частна сграда, не сме успели да влезем вътре, за да проверим в самия апартамент. Този обект е вкаран в нашата бъдеща план-програма за извършване на бъдеща проверка, тъй като към момента този обект не се предоставя под наем чрез платформа. Ние ще го следим и в момента, в който отново започне да се предлага, веднага ще извършим проверка, за да изясним обстоятелствата, които се твърдят жалбата. Разбира се, това трябва да стане чрез настаняване в мястото, за да може да се докажа, че в него се предоставят услуги. Ще се опитаме да направим резервация в момента, в който започне да се предлага въпросното място чрез платформи“.

От КЗК съветват хората още в платформата за резервация да проверяват дали мястото, на което ще бъдат настанени, е категоризирано.  

„Ако се предлага от физическо лице, а не е хотел и няма звезди, той не може да се докаже, че ще бъдем под наем в някакъв имот и всъщност е доста рисковано това място да не отговаря на някакви искания, на които отговарят на хотелите и категоризираните места и апартаменти“.

„За съжаление, достъп до недвижимите имоти се дава, само когато има престъпление. Снимките и доказателства, които са изпратили потребители, са достатъчно основание ние да извършим проверка, което сме опитали да направим, но те не могат да бъдат доказателства. Това не е установено от нас, а от самия потребител. Така че ние имаме доказателства, че е платена някаква сума, но на кого и как е платена и за какво точно, какви услуги се предлагат в даден момент, на дадена дата ние трябва да го установим чрез инспектори на място. В този смисъл, това не е могло, тъй като този апартамент повече не се предлага...“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна