Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчев пред студенти: В следващите десетилетия не просто ще сменяте работни места, ще сменяте професии

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Дискусия със студенти на тема "Висшето образование в България - предизвикателства и решения" с участието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Това е втората среща на министър Вълчев със студенти за тази седмица, след като в понеделник той участва в икономически форум в Университета за национално и световно стопанство, посветен на висшето образование 30 години след началото на прехода.

Двете дискусии предшестват обсъждането на промени в Закона за висшето образование през следващата седмица, което обсъждане ще се проведе на 21 ноември в парламентарната комисия по образование и наука.

Въвеждане на дуална форма на обучение и в университетите обмисля просветното министерство. Предложението е част от Стратегия за развитие на висшето образование, която МОН подготвя.

Пред студентите в СУ министър Вълчев постави акцент върху това, че все по-често във ВУЗ-овете у нас се наблюдава учене заради самата диплома, а не заради знанието.

"От едната крайност на махалото отидохме в другата. От 30 отидохме на над 80% прием в системата на висшето образование, което доведе до репутационен проблем, доведе до избуяване на нерационалното търсене на висше образование. Имаше и вяра, че висшето образование ще донесе конкурентно предимство в живота. Да, наистина, едно време, когато висшето образование имаше по-голяма селективна функция и само 30% завършваха висше образование, този, който завършваше висше образование, имаше голям шанс да бъде назначен за началник било на цех, било предприятието. Но вече висшето образование няма селективна функция и ще бъде по все по-малка. Все повече пазарът и работодателите ще ценят знанията и уменията. Ако преди е носело предимство от 10 крачки в живот от 100 крачки, сега висшето образование ще носи предимство от 1 крачка. Дори и да си с най-добрите дипломи, на втория-третия ден ще разберат на работното ти място колко знания и умения имаш. Това не означава, че отричаме висшето образование. Следващите десетилетия ще бъдат десетилетия, в които вие не просто ще сменяте работни места, ще сменяте професии", каза министърът.

Вълчев подчерта, че основно предизвикателство пред българските ВУЗ е как те да бъдат по-конкурентни на един все по-глобализиращ се пазар.

Попитан как ще бъде решен проблемът с това, че малка част от студентите ходят редовно на лекции, той каза:

„Резултатът се получава с натрупването на усилия, часове работа. Онзи принцип - че количествените натрупвания водят до качествени изменения, може би в най-голяма степен важи за системата на образованието. Студентите трябва да са по-въвлечени“.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков подчерта по време на дискусията, че в продължение на 15 години висшето образование у нас се е движело в погрешна посока, но в последните 8 години това е компенсирано.

„Това е единствената наистина успешна реформа. Тук министър Вълчев е прав и затова трябва всички да го поздравим“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна