Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо ускоряване на октомврийската инфлация в САЩ до 1,8%

Потребителските цени в САЩ нараснаха през октомври малко по-силно от очакваното в резултат на скок на енергийните цени, което доведе до известно ускоряване и на инфлацията на годишна база.

Според Департамента по труда индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври с 0,4% спрямо септември при очаквания за малко по-скромно увеличение с 0,3%.На годишна база потребителските цени нараснаха през октомври с 1,8% при прогноза за тяхно повишение с 1,7% за трети пореден месец.

Цената на бензина скочи през октомври с 3,7% спрямо септември, което доведе до ръст с 2,7% на енергийните цени като цяло и допринесе в най-голяма степен за нарастване на месечната инфлация. В същото време храните поскъпнаха с 0,2%, а цените за медицински грижи - с 1,0%, докато цените на дрехите се понижиха с 1,8 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през октомври с 0,2% след увеличение с 0,1% през септември, докато растежът на основната инфлация на годишна база се забави до 2,3% от 2,4% през всеки един от предишните два месеца.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нараства около и малко над важното целево ниво на банката от 2 на сто, все още няма сериозни индикации, че това може да доведе до рязко повишаване на ценовия натиск.

Днешните малко по-високи данни обаче сякаш подкрепят сигналите от Федералния резерв да не се очаква скорошно ново намаляване на лихвените ставки с оглед и на индикациите за отслабване на търговското напрежение по оста САЩ-Китай и отслабналите страхове за предстояща икономическа рецесия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени