Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 ноември - Международен ден на незрящите

Загубата на зрение води до депресия, особено в напреднала възраст

Снимка: Архив

На 13 ноември отбелязваме Международния ден на незрящите в чест на френския благородник Валентин Аюи, положил основите за световното обучение на слепите. За пръв път България участва на световно първенство по шоудаун и на европейско първенство по голбал, което е повод и за равносметка на включването на хората със зрителни увреждания в обществения живот. Спортът е средство за ресоциализация, но се срещат и трудности в този процес.

Иван Янев, председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ очерта трудностите, които срещат незрящите хора и в наши дни:

Когато човек загуби зрение, особено когато е в напреднала възраст, той изпада задължително в депресия. Някои хора дори не успяват да излязат от нея. Работодателите подхождат много резервирано към хора с ТЕЛК, защото казват, че ако не се справят добре, трудно могат да ги уволнят. Което наистина е така по закон и ние се борим тези протекции да бъдат намалени, защото свръхпротекционизмът води до обратен ефект.

голбалДруг сериозен проблем е с т. нар. "фалшиви инвалиди". Много хора губят проценти от ТЕЛК, само защото тази тема е актуална в момента. Лошото е, че страдат реалните хора с увреждания.

Повече за проблемите на хората със зрителни увреждания и спортовете, които те могат да практикуват - чуйте в интервюто на Ясен Николов с Иван Янев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна