Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл: Фед вижда трайна икономическа експанзия в САЩ

Без промяна на лихвите при отсъствие на съществено икономическо влошаване

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви пред Съвместната икономическа комисия на Конгреса на САЩ, че той и колегите му виждат "трайна експанзия на икономическата активност", съчетана със силен пазар на труда и инфлация близо до целевото ниво от 2%, въпреки съществуващите рискове.

"Основните перспективи остават благоприятни", отбеляза Пауъл пред икономиката комисия на Конгреса, включваща членове от Камарата на представителите и от Сената на САЩ.

"Ние виждаме, че настоящата позиция на паричната политика на Фед вероятно ще остане подходяща, докато постъпващата информация за икономиката остава до голяма степен съобразена с нашите перспективи за умерен икономически растеж, силен пазар на труда и инфлация близо до целта от 2 на сто", посочи той.

Шефът на Фед Пауъл отбеляза, че е малко вероятно централната банка да използва оставащия си капацитет за намаляване на лихвите, освен ако няма "съществена преоценка на нашите перспективи". "Разбира се, ако възникнат развития, които водят до съществено преразглеждане на нашите перспективи, ние бихме отговорили по подходящ начин. Нашата парична и лихвена политика не е с предварително зададен курс", заяви Джером Пауъл по време на неговото изслушване от икономическата комисия на Долната камара на американския конгрес.

От юли насам Фед намали на три пъти основната американска лихва с по 25 базисни пункта, като през октомври тя беше определена в диапазона между 1,5% и 1,75%.

Джером Пауъл посочи, че това намаление на лихвите осигурява "известна застраховка" срещу заслужаващите внимание рискове, свързани с мудния икономически растеж зад граница, с "търговските развития" или други несигурности, породени от търговските борби на администрацията на Доналд Тръмп с Китай и с други големи търговски партньори на САЩ.

Според него Федералният резерв също така се притеснява от продължителното усещане на американците, че инфлацията ще бъде ниска и занапред.

"Ние от Фед ще продължим да наблюдаваме тези развития и да оценяваме тяхното въздействие върху американската икономическа активност и инфлацията“, посочи той пред конгресмените и отбеляза, че фискалната политика ще бъде необходима, за да се подпомогне икономиката при всеки евентуален спад.

Пауъл обаче предупреди, че дългосрочният федерален бюджет са намира на "неустойчив път на развитие". "Високият и нарастващ дълг би могъл да възпрепятства желанието или способността на отговарящите за фискалната политика в страната да подкрепят икономическата активност по време на спад или евентуална рецесия".

Шефът на Фед също така посочи пред Съвместната икономическа комисия на Конгреса, че общото ниво на уязвимостите, пред които е изправена финансовата система на САЩ, "е останало умерено".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна