Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примирие в ивицата Газа между Израел и палестинците

| обновено на 14.11.19 в 11:26
Експлозия след израелски въздушен удар в град Газа в ранните часове днес преди влизане в сила на примирието.
Снимка: БТА

Споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа влезе в сила в 5,30 ч. българско време тази сутрин, предаде Франс прес, като се позова на високопоставени представители на Египет и на радикалната палестинска групировка „Ислямски джихад“.

Споразумението е било постигнато с посредничеството на Египет и е било одобрено от палестинските групировки, включително от „Ислямски джихад“, отбелязва БТА. То предвижда групировките да гарантират възстановяването на спокойствието в ивицата Газа и да поддържат мира по време на демонстрации. Израел от своя страна се задължава да прекрати военните действия и да спазва прекратяването на огъня по време на палестинските демонстрации.

По-рано тази нощ палестински цивилни, всички те от едно семейство, бяха убити при израелски въздушен удар в ивицата Газа срещу „елементи от „Ислямски джихад".

Впоследствие израелската армия съобщи, че в удара преди настъпване на примирието е убит Расми Абу Малхус, командир на „Ислямски джихад“. Жертвите са общо 8 души, всички членове на семейството му, съобщиха палестинските власти.

Преди това от анклава бяха изстреляни ракети по Израел.

С това общият брой на убитите в ивицата Газа при изблика на насилие през последните 48 часа достигна 32. Поне една трета от жертвите са цивилни.

Насилието избухна, след като един от командирите на военното крило на Ислямски джихад - Баха Абу ал Ата, бе убит при израелски въздушен удар във вторник сутринта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени