Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валери Цеков: Не си помагаме при вирусни инфекции, използвайки антибиотици

Не хората, а бактериите стават резистентни на антибиотиците, каза той

Снимка: ncipd.org

"Не бива да смятаме, че използвайки антибиотици, си помагаме при вирусни инфекции" , каза пред БНР д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Той обясни, че това е една от големите грешки, за която непрекъснато се налага лекарите да обясняват на пациентите. По думите му проблемът не е продължителната употреба на антибиотици, а в правилната им употреба.

"Хората не стават резистентни към антибиотиците, а бактериите стават резистентни и престават да са поддават на антибиотично лечение. Заплахата е в това, че може да се стигне до ситуация, когато съвсем леки инфекции, които сега смятаме за лесно овладяеми с антибиотично лечение, няма да подлежат на лечение. Тогава ще станат животозастрашаващи", обясни д-р Цеков в предаването "Преди всички".

Той обясни, че пробиотиците не могат да заместят антибиотиците, защото антибиотикът има за цел да убие патогенния микроорганизъм, за да помогне за оздравяването: "Ако престане антибиотикът да действа, то няма кой да убие този микроорганизъм и ние тогава сме в голям риск". 

Д-р Цеков посочи, че противогрипните ваксини помагат да се избегнат тежките вируси.

Цялото интервю на Диана Дончева с д-р Валери Цеков в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна