Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обемът на язовир „Асеновец“ е достатъчен и не се налага режим на водата в Сливен

Снимка: albus-bg.com

Обемът на язовир „Асеновец“ е достатъчен, за да осигури нормално водоснабдяване на Сливен до месец май 2020 година и не се налага режим на водата. Това твърди управителят на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев на среща с кмета Стефан Радев по повод ситуации в други градове на страната и сушата през пролетните и летните месеци.
 По думите на инж. Рашев по това време на годината има намаляване на обема на язовира и към момента той е около 10,5 милиона куб. м. Той припомни, че през тази година водата намаля заради липсата на дъждове и снеготопене през зимата и пролетта.

„Реагирахме навреме и от началото на годината водоподаването е смесено и се използват трите водоснабдителни системи – „Тунджа“, „Гергевец“ и „Мечкарево“. В средата на годината количествата, подавани от тях, бяха удвоени. Обемът е разчетен така, че да стигне до месец май следващата година. Въпреки това, призовавам гражданите да използват водата пестеливо и по предназначение“, информира инж. Рашев.

От изключителна важност да се следи нивото на язовира, но няма основание за притеснение, каза Радев. При втора безводна зима ще бъде използвано захранване от трите водоснабдителни системи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!