Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия избегна рецесия след слаб икономически растеж с 0,1% през третото тримесечие

Германската икономика нарасна слабо през третото тримесечие, избягвайки очакваното от мнозина попадане в техническа рецесия, показва експресна оценка на немската федерална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика нарасна изненадващо през периода юли - септември с 0,1% спрямо второто тримесечие, докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение с 0,1%. В същото време Destatis ревизира надолу окончателните данни за БВП на Германия през второто тримесечие до понижение с 0,2% спрямо предишна оценка за свиване на икономиката с 0,1 на сто.

Макар и слаб, изненадващият растеж през третото тримесечие отмени опасността най-голямата европейска икономика да се окаже в техническа рецесия (спад на БВП за две поредни тримесечия).

Положителен принос за растежа оказа вътрешното търсене, тъй като потреблението на домакинствата и правителствените разходи се увеличиха през трите месеца до края на септември спрямо второто тримесечие, отбеляза Destatis. Износът също нарасна, докато вносът остана близо до нивото от предишното тримесечие. Бруто формирането на основен капитал в сферата на строителство също отбеляза повишение спрямо второто тримесечие,  но бруто образуването на основен капитал за машини и оборудване беше по-ниско в сравнение с предходното тримесечие.

Графики на БВП на тримесечна и на годишна база

Спрямо година по-рано БВП на Германия нарасна през третото тримесечие на сезонно-некоригирана база с 1,0% при очаквания за повишение с 0,8% и след понижение с 0,1% през второто тримесечие (низходяща ревизия от нулев растеж), докато на сезонно-коригирана база икономиката нарасна с 0,5% след експанзия с 0,3% през периода април-юли (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,4%).

Днешните по-добри от очакваното данни сякаш показват, че рецесията, в която се намира германската индустрия и промишленост, все още не се е отразила прекалено силно върху останалите сектори на немската икономика.

Коментирайки данните, германският икономически министър Петер Атлмайер отбеляза, че най-голямата европейска икономика успя да избегне рецесията, но в същото време предупреди, че икономическото развитие продължават да бъде нестабилно и крехко.

"Нямаме техническа рецесия, но икономическият растеж все още е твърде слаб", заяви Алтмайер пред обществената телевизия ARD. Той обаче допълни, че икономическото развитие на Германия все още не е достатъчно стабилно, въпреки избягването на т.нар. "техническа рецесия".

Според негов е трудно да се каже при само едно тримесечие на слаб растеж, че това е "позитивен" тренд на развитие. Алтмайер отбеляза, че тримесечен икономически растеж от едва 0,1% може да се разглежда като икономическа стагнация.

Все още общата перспектива пред икономическия растеж не е толкова добра, отбеляза Петер Алтмайер, визирайки слабото представяне на световната икономика и на германския производствен сектор.

От Министерството на икономиката също така отбелязаха, че икономическият растеж е останал слаб през третото тримесечие, като отделните индикатори все още не сигнализират за възстановяване. Последните индикатори за бизнес климата обаче предоставят "първи лъч на надежда", се посочва в изявление на министерството, като се добавя, че износът на Германия е нараснал с 1,1% през последното тримесечие, но въпреки това компаниите не очакват забележимо възстановяване през следващите месеци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна