Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ поиска от ГЕРБ повече средства за заплати в социалната и образователната сфера

Президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че е постигната договорка с финансовото министерство за увеличаване квотата на ваучерите за храна.
Снимка: БГНЕС

КНСБ поиска от ГЕРБ допълнителни средства за заплати на служителите в системата на социалните услуги, за здравните специалисти в детските градини и училищата и за младите преподаватели в университетите. Синдикатът започна регулярните си срещи с парламентарно представените партии между двете четения на държавния бюджет.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е настоял за допълнителни 7 милиона лева, за да може стартовата заплата за всички, които работят в училищно и детско здравеопазване от 1 януари да достигне 900 лева.

Поискани са и допълнително 20 милиона за попълване на дефицита в сферата на земеделието и изравняване на заплатите на младите преподаватели във висшите учебни заведения с тези на учителите, за които е предвидено ново увеличение от началото на годината.

В системата на социалните услуги Пламен Димитров настоя за 20-процентно увеличение на заплатите на служителите с аргумента:

„Там положението е доста тежко. Застаряващ персонал, пенсионери. Липсват млади хора заради ниски заплати. В същото време много тежка с тези контингенти“.

Президентът на КНСБ съобщи, че е постигната договорка с финансовото ведомство за увеличаване квотата на ваучерите за храна:

„От първоначално предложените в бюджета 320 милиона квота, да станат 350 милиона, каквото беше нашето искане“.

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ коментира, че КНСБ са били по-скромни в исканията си за разлика от предходни години:

„Предполагам, че е така, защото самият бюджет удовлетворява доста проблеми в отделните сектори, а и най-вече заради политиката по доходите, която е предвидена в бюджета“.

КНСБ ще се срещне днес и с „Обединени патриоти“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени