Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тамбуев: Българинът е милосърден, но трябва да му се разясни темата за донорството

Снимка: БГНЕС

Националната информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да! За живот!" на Министерство на здравеопазването трябва да наблегне на разпространяването на донорските карти, за да разберат хората, че част от тях може да продължи да съществува и след смъртта. Това каза пред БНР Стефан Тамбуев, белодробно трансплантиран и председател на Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Той вярва, че у нас нещата ще се случват, защото българинът е солидарен, особено когато стават големи трагедии.

Снимка: БНР

"Когато аз изпаднах в това заболяване, заради което ми направиха белодробна трансплантация, изведнъж за мое голямо учудване видях, че светът е приветлив и добър и то от хора, които въобще не те познават. Светът се изпълни с един прилив на доброта. Ако на българина му бъде разяснено точно за какво става дума, той ще бъде милосърден“, изказа мнението си той в интервю за предаването "12+3".

Наскоро у нас беше извършена първата белодробна трансплантация. Съвместен екип на проф. Любомир Спасов от болница "Лозенец" и немски лекари от хановерската болница трансплантираха 70-годишен българин. Стефан Тамбуев сподели, че е видял пациента и той се чувства много добре.

"Можем да заложим на една нелоша перспектива в тази посока. Според мен трябва да се насочат екипите и да се инвестира в тази посока", каза още Тамбуев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени