Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

OПЕК продължава да очаква излишък на петролните пазари в началото на 2020 година

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) продължава да очаква наличието на излишък на глобалните петролни пазари в началото на 2020 година, като в същото време прогнозира намаляване на търсенето на петрол, добиван в рамките на картела, за сметка на по-голямо производството от страна на неговите конкуренти.

В представения в четвъртък редовен месечен доклад ОПЕК прогнозира, че глобалното предлагане на петрол ще надвиши търсенето с около 645 хил. барела на ден през първата половина на следващата година, дори ако петролният картел запази производството на текущите нива. Според ОПЕК, неговото петролопроизводство е нараснало през октомври с 943 хил. барела до 29,65 млн. барела на ден.

Това сякаш потвърждава очакванията, че на срещата на 5-и и 6-и декември ОПЕК и неговите съюзници, начело с Русия, вероятно ще удължат действието на валидното до края на март 2020-а година споразумение за съвместно съкращаване на добивите с 1,2 млн. барела на ден.

В ноемврийския доклад ОПЕК запази без промени прогнозите си за нарастване на глобалното търсене на петрол през тази година с 980 хил. барела дневно и за следващата - с 1,08 млн. барела на ден. В същото време се очаква търсенето на петрола, добиван от картела, да остане непроменено на ниво от 30,7 млн. барела на ден през 2019-а и да се понижи до 29,6 млн. барела на ден през 2020-а година.

Това предполага излишък (между търсене и предлагане на петрол, добиван от ОПЕК) от около 70 хил. барела на ден за следващата година, ако картелът запази производството си на октомврийското ниво, което обаче е доста по-малко от прогнозирания през септември излишък от 340 хил. барела на ден.

От друга страна картелът прогнозира, че предлагането на петрол, добиван извън ОПЕК, ще нарасне през тази година с 1,82 млн. барела на ден (както се очакваше и през октомври) и с 2,17 млн. барела на ден през следващата година (слабо понижение с 34 хил. барела спрямо октомврийския доклад), като САЩ ще останат един от важните двигатели на растежа при предлагането както през тази, така и догодина. ОПЕК обаче очаква американското петролопроизводство на нарасне догодина с 1,5 млн. барела на ден, което е с 33 хил. барела по-малко спрямо предишната прогноза.

ОПЕК определя като позитивни "признаците за подобряване на търговските отношения между САЩ и Китай, потенциалното Брекзит споразумение след общите избори във Великобритания, обещаните фискални стимули в Япония и стабилизирането на низходящата тенденция при големите нововъзникващи икономики, която може да стабилизира икономическия растеж в текущото прогнозно ниво".

Докладът е в синхрон с коментари на генералния секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо, който заяви преди дни, че икономическите перспективи през 2020 година могат да изненадат във възходяща посока, като и той се позовава на възможността за разрешаване на търговския спор САЩ-Китай и за намаляване на петролните доставки извън картела.

Междувременно петролните фючърси поскъпват с малко под 1% след доклада на ОПЕК, като инвеститорите очакват данните за американските складови запаси на суров петрол за последната седмица, според Енергийната информационна администрация (EIA).  Прогнозира се увеличаване на седмичните петролни запаси в САЩ с 1 млн .барела, но снощи Американският петролен институт отчете изненадващо понижение с 541 хил. барела.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември поскъпват с 0,77% към 57,60 долара за барел, докато фючърсите на петрола Брент доставка през януари 2020 г. нарастват с 0,98% към 63,00 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!