Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският Свети Киприян има български корен от търновския род Цамблак

Съвети за оцеляване в екзотични страни от финансов експерт. Адресът на рая е ясен – Хавай

БНР Новини
15
Снимка: Радомира Михова

Русия с ум не мож' я осъзна;
ни общ аршин отгоре ѝ да се прокарва…

Тези стихове на поета Тютчев сякаш казват всичко. Радомира Михова, утвърден радиоглас, който днес учи хората как да използват правилно гласа си, беше в Москва по работа, но намери време да я погледне с други очи. След 30 години разлика от последното ѝ посещение там. И руската столица да я омагьоса с низ от неслучайни случайности. Дамата е единственият сертифициран български лектор от школата по комуникации на Наталия Козелкова, но срещите ѝ в Третяковската галерия, Дома на учените и Горки парк в Москва са безценни. 

В миналото издание на „Покана за пътуване“ маркетинг-мениджърът Мартин Миланов изненада с новината, че българинът изневерява на Сейшелите с Далечния изток. А той би трябвало да ги знае тези факти от първа ръка – компанията, за която работи, продава всякаква валута. Дори и най-екзотичната. Затова има логично обяснение защо нашенци посещават Дубай в най-голямата жега, когато останалите го заобикалят. Просто тогава цените са по-поносими. Мартин също така дава ценни съвети за оцеляване в непозната страна. Например, не разчитайте само на дебитната или кредитната си карта, ами винаги носете сума в брой, равна на цената на самолетен билет до България. И преди да се гмурнете в екзотиката, предупредете банката си, че отивате там. Иначе рискувате да ви блокират картата. Не е зле да уведомите и Външното министерство за местонахождението си в случай на бедствие или размирици. 

Когато говорим за рая на земята, кътам няколко заподозрени адреса, но един задължително изпъква – Хавай. Дори самото име звучи като въздушна въздишка. Там дори вулканите са ласкави и можеш да караш АТВ по кратера, хората са дружелюбни, а климатът – без забележки. Цяла година температурата кръжи около 28 градуса.

Татяна Трайкова споделя още от омаята на хавайските острови. Освен организатор на събития, тя е деен член на КГБ – Клуб на готините баби. В него носителките на титлата Мисис Баба се събират да вършат добри дела като подпомагане на студенти със специфични нужди или подкрепа на параолимпийци.


Снимките в галерията са на Радомира Михова, Татяна Трайкова, Мартин Миланов и Ирина Люцканова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна