Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Бакалова: Изграждането на нова Национална детска болница ще бъде по-евтино

Детската болница ще бъде изградена на замразен строеж преди повече от 20 г. на територията на Александровска болница
Снимка: БГНЕС
Очаква се Върховният административен съд да обяви днес становището си по жалбата на Камарата на архитектите в България срещу обществената поръчка на Министерството на здравеопазването за изграждането на Национална детска болница в столицата. От камарата настояват заданието да се преработи.

Пред Радио София зам.-председателят й арх. Петкана Бакалова изрази доводите на Камарата против обществената поръчка за укрепване на сегашната конструкция, която се намира в двора на Александровска болница.

“Строежът, който искат да се завърши, към момента не е законен и, за да може той да се появи в правния мир и да бъде законен, следва да се измени Общият устройствен план на София, което на практика вкарва поръчката в задънена улица, защото изисква страшно много време една такава промяна. Успоредно с това трябва да се измени и Подробният устройствен план. Другият проблем е непълнотата на конструктивното обследване или т.нар. конструктивна експертиза”, посочи арх. Бакалова.

Арх. Бакалова добави, че укрепването на сегашната конструкция на недовършената сграда в двора на Александровска болница ще бъде по-скъпо от това да се разруши и да се изгради нова сграда.

От камарата са внесли допълнителни доказателства по време на заседанието на ВАС в понеделник, което може да забави решението на съда, допълни зам. - председателят на камарата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна