Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Боил Банов заяви, че няма да подава оставка

"Моята глава е здрава, карловска и трудно ще падне“, каза накрая министърът

Министърът на културата Боил Банов даде пресконференция в София заради искането на БСП да подаде оставка.
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов заяви, че няма да подава оставка, както по-рано през деня поискаха от БСП.

Скандалът се разрази след като стана ясно, че е пропусната възможността за обжалване на делото за ремонта на ларгото и Министерството на културата няма да получи неустойка от 750 000 лева.

Банов заяви, че допреди няколко дни е знаел, че се чака насрочване на дело във Върховния касационен съд, а не че са пропуснати всички възможности за обжалване. По думите му действията на Правна дирекция по принцип не се съгласуват пряко с министъра и така е във всяко ведомство, затова и той не е знаел.

“Колко трябва да ми е акъла, за да възпрепятствам това дело след атаката на БСП в началото на годината“, попита реторично Банов.

Според него действията на служителите в Правната дирекция не са случайни, това са опитни хора и той ще се обърне към прокуратурата, за да се разплете целият случай:

“До онзи ден аз съм със съзнанието, че чакаме дело за насрочване във ВКС, а не че чакаме на ВКС решение по повод нашата жалба, че сме вкарали късно документи. Това са нещата. И тук всякакви инсинуации наистина са плод на болни мозъци. Това са опитни служители с години стаж – такава грешка е невъзможна особено в онзи момент. Затова ще сезирам прокуратура – да разследват, да ги разпитват, да ги препитват, да гледат документи! Това за мен не е случайно! Целият сценарий, по принцип, беше на мен да ми се вземе главата много по-рано, но моята глава е здрава, карловска глава и трудно пада“, каза министър Банов.

Вчера ръководителката на правната дирекция на министерството на културата подаде оставка, а във ведомството тече проверка за действията на служителите по случая. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна