Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС затегна мерките срещу прането на пари и дейностите с виртуални валути

Снимка: БГНЕС

Парламентът гласува окончателно промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. С новите текстове се въвежда забрана за разкриване или поддържане на анонимни банкови сейфове или банкови сейфове на фиктивно име.

Основните промени, въведени с директивата по отношение на борбата с изпирането на пари, са насочени към разширяване на правомощията за пряк достъп на информация и повишена прозрачност за действителните собственици и регулирането на виртуалните валути.

Въвеждат се легални дефиниции на две основни понятия, свързани със сделките с виртуални валути, а именно - на виртуалните валути и на доставчик на портфейл, който предлага попечителски услуги.

Законопроектът практически въвежда и първата регулация на дейности, свързани с тези валути с оглед предотвратяването на изпирането на пари.

Издателите на електронни пари и техните представители ще могат да не прилагат някои от мерките за комплексна проверка на клиента по отношение на електронните пари, когато, въз основа на оценка на риска, е установен нисък такъв и са изпълнени едновременно няколко условия, решиха депутатите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна