Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция планира да продава просрочени пенсионни задължения, за да получи авансово пари в брой

Гърция планира да продава на частни инвеститори вноски за социално осигуряване за милиарди евро, дължими на пенсионните фондове, за да получи парични средства и да улесни възстановяването на други непогасени вземания, заявиха пред Ройтерс в четвъртък  високопоставени правителствени служители.

Консервативното правителство на премиера Мицотакис, което пое управлението през юли, има желание да увеличи притока на инвестиции и да разреши основни проблеми, засягащи перспективите за икономическо възстановяване, включително по въпроса за лошите кредити, които сериозно засегнаха банковия сектор на страната. Правителството също така търси начини да поправи цялостния баланс на системата за социално осигуряване, за да засили нейната жизнеспособност.

"Има стратегия за продажба на просрочени задължения, които системата на държавното обществено осигуряване не е успяла да събере през последните години", посочи пред Ройтерс неназован правителствен служител.

Просрочията представляват социално осигурителни плащания за персонал, които са дължими на пенсионните фондове от частни компании в Гърция, отчасти поради многогодишната дългова криза в страната.

Проектът, ръководен от заместник-министъра по труда и социалните въпроси Нотис Митарачи, ще проучи възможността за продажби на първа партида на стойност до 12 млрд. евро от просрочени задължения за около 35 млрд. евро, според данни на системата за социално осигуряване.

Самият процес няма да включва секюритизация, тъй като издаването на обезпечени с активи ценни книжа може да се третира като заеми и да се сблъсква с препятствия в Евростат (статистическата служба на ЕС), която хармонизира статистическите методи в държавите-членки.

Вместо това, правителството ще се заеме с продажбата на просрочените задължения на частни инвеститори за погасяване на парични средства и ще приеме схема за разпределение на печалбата от възстановяванието на тези средства. Продажбата на такива просрочени задължения ще се извършва с отстъпки до номиналната им стойност.

Потенциалните купувачи ще трябва да използват услугите на специализираните фондове, които купуват необслужвани заеми от търговските банки.

Проектът определя 31-ви декември 2014 година като крайна дата, което означава, че ще се опита да разпродаде просрочени задължения към системата за социално осигуряване със срок до тази дата. Този проект ще се съсредоточи върху дължимите суми над 100 000 евро и няма да включва просрочени задължения, които вече имат план за погасяване или задължения на самоосигуряващи се.

"Това ще бъде начин да спечелим бързи пари в брой и да подобрим способността да се съсредоточим върху събирането на по-скорошни просрочени задължения, облекчавайки текущата административна тежест", допълни неназованият гръцки високопоставен служител.

Гръцките дъжностни лица имат за цел да прецизират тази процедура до края на годината и да продължат с подготвителната работа през първото тримесечие на следващата година, така че продажбите да могат да се осъществят през второто тримесечие на 2020 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени