Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София (в петък)

Соня Йончева
Снимка: личен архив

МУЗИКА

Оперната певица Соня Йончева ще изнесе концерт в Зала "България" със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. Началото е в 19.00 часа Програмата включва арии из опери на италианския композитор Джакомо Пучини. Партньор в дуетите ще бъде тенорът Михаил Михайлов - лауреат на конкурса "Гена Димитрова". Звездата на Соня Йончева блести на сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери. Само за няколко години тя се превърна в едно от най-търсените сопрани. 

Постановка на "Лебедово езеро" от Чайковски започва в 19.00 часа в Софийската опера и балет. Участват Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Джон Абенанти, Боряна Петрова, Кристина Чочанова-Иванова, Александър Александров. Диригент е Борис Спасов.

ФЕСТИВАЛИ

В Националния музей "Земята и хората" се открива третото издание на изложението на чай - FesTEAval. На едно място се събират десетки изложители на чай и продукти, пряко свързани с консумацията на чай. Ще бъде представена културата на консумацията на чай като се организират чайни церемонии характерни за различни точки на света. Освен характерни култури и традиции ще се проведат лекции и демонстрации по различни теми като история на чая, различни специфични видове чай и начини за приготвяне и много други.

Гостите на фестивала ще имат възможността и удоволствието да присъстват и на Японска чайна церемония. Всичко в чайната церемония има за цел да покаже уважение към госта и да се постигне хармония, чистота и покой в мислите и в сърцата чрез приготвяне на съвършената чаша чай.

ТЕАТЪР

"Вечерята" от Херман Кох представя Театър София. Режисьор е Пламен Марков, участват Ивайло Герасков, Дария Симеонова, Лилия Маравиля, Михаил Милчев, Пламен Манасиев. Началото е в 19.00 часа.

"Джакпот" започва в 19.00 часа на Открита сцена ( "Сълза и смях" ). Постановката е на Андрей Калудов, в ролите - Участват: Параскева Джукелова, Гергана Стоянова, Петър Райжеков, Пьотр Кшемински, Васил Драганов, Радина Алексиева, Мартин Димов.
  
"Ножица трепач" можете да гледате в Театър "Българска армия". Постановката е на проф. Ивайло Христов. Участват: Веселин Ранков, Георги Къркеланов, Стефания Колева, Ненчо Илчев, Иван Радоев, Гергана Данданова, Александър Дойнов. Началото е в 19.00 часа на голямата сцена на театъра.

Знаковата постановка на Театър "Възраждане" "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка започва също в 19.00 часа. Режисьор е Диана Добрева. В ролите - Георги Златарев, Жана Рашева, Ивет Радулова, Донка Аврамова - Бочева, Лили Шомова, Яна Кузова, Костадинка Аратлъкова, Виттория Николова.

ИЗЛОЖБИ

Първата концептуална изложба на актрисата Диа Мантова "Право на аз" ще бъде открита в Дома на киното. Темата на проекта е вдъхновена от начина, по който авторката възприема живота в България, и има силно социален характер. Експозицията включва 10 произведения като фотографии и живопис - масло и акрил, редимейд арт. Диа Мантова е позната от сериалите "Пътят на честта", "Откраднат живот" и "Стъклен дом", Занимава се също с философия и спорт. Отскоро води школа по актьорско майсторство.

КИНО
От 19.00 часа в кино "Люмиер Лидл" ще бъде показан филмът "Славни времена" на режисьора Никола Бедо, с който започва френската програма в рамките на 33-я фестивал "Киномания 2019" под мотото: "Гледай" (14-28 ноември 2019). Френската програма, която се представя в партньорство с Френския културен институт, показва най-новите и утвърдени заглавия от френското кино. Сред акцентите е и трилогията на режисьора Клод Льолуш - "Един мъж и една жена", "Един мъж и една жена - 20 години по-късно" и "Най-хубавите години от един живот".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна