Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

"Със заплахи и нападки изборът на Гешев беше циментиран" е водещото заглавие на "Сега". И "Труд" пише на първата си страница за избора на следващия главен прокурор със заглавието "Отново солидна подкрепа" след петчасово заседание на магистратите. "Дума" помества снимка от митинга в подкрепа на Гешев вчера с пояснението " С  20 срещу 4 гласа за втори път Висшия съдебен съвет поиска президентът Румен Радев да издаде указ за назначаването му. " "Стандарт" отделя място на първата си страница с информацията "С 20 на четири Гешев е главен прокурор". "Телеграф" допълва, че новият обвинител благодарил на пленума, че не се е поддал на безпрецедентния политически натиск. "Монитор" акцентира  "Обвинения в политическа зависимост и врътки гарнираха 5-часовите дебати. Дискусиите преминаха при две заплахи за бомби и два протеста".

"24 часа"помества отговор на социалния министър Бисер Петков по повод вчерашен анализ във вестника за втория стълб пенсионно осигуряване. "Няма договорка между мен и частните фондове да мълчим, вместо да информираме хората за възможността да прехвърлят сумите за втора пенсия към НОИ", декларира министър Петков.  "Не приемам заключението, че "втората пенсия официално е финансова пирамида", заявява още той.

В интервю за "Монитор", доцент Атанас Мангъров от инфекциозната болница в София предупреждава "Има опасност родители масово да престанат да ваксинират децата си". Според него, трябва да се страхуваме повече от заболявания заради липса на имунизация, а не от страничните й ефекти.

"Вируси с кашлица тръшкат наред" е едно от заглавията в днешния брой на "Труд". Необходимо е често да проветряваме помещенията и да мием ръцете си, за да предотвратим заразно заболяване, съветват специалистите. Типичният за зимата грип ще се забави заради топлото време, коментират те.

"Супербактерии устояват на лекарствата, правят тежки баналните болести. Специалисти настояват за бързо приемане на национален план срещу антимикробната резистентност", пише "24 часа".

"Иде по-скъп ток", алармира "Земя" с уточнението, че това ще стане след пълната либерализация на пазара. Вестникът цитира интервю с Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум за БНР.

"Сега" предлага коментар на проф. Христина Вучева за бюджета за 2020 година. Непрекъснатите самопохвали и общи приказки от страна на управляващите с нищо не допринасят да имаме увереност, че бюджетната политика се организира правилно и в съгласие с директивите на Европейския съюз, се казва в анализа.

"Стандарт" цитира изследване на "Галъп интернешънъл", според което три четвърти от анкетираните са на мнение, че сме лоши.  Изследването по повод 30 години преход у нас показва, че българите са съгласни с твърдението на бившия ни премиер Симеон Сакскобургготски, че чипът ни е сбъркан.

"Дума" също пише за проучването с акцент върху любимата фраза на българина, която била "Съсипаха я тази държава!". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна