Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Вяра Ангелова: Студентите не се интересуват от традиционните медии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Традиционните медии се ползват със слаб до почти никакъв интерес от студентите. За сметка на това всичко е пренесено в социалните мрежи“. Това заяви пред БНР доц. д-р Вяра Ангелова от Факултета по журналистика и масова комуникация. В студиото на предаването „Преди всички“ тя коментира резултатите от научно-изследователски проект за медийното потребление на студентите от Факултета. По думите й медийното съдържаниe, произвеждано от традиционните медии, стига до младите хора по някакъв начин, но не по традиционния канал.

Обществените медии са под заплахата на младите, направи извода си доц. Ангелова и обясни:

„Те са силно патриархално устроени и това вече не върви пред младите. Нещо трябва да се направи“.

Доц. Ангелова открои индивидуализацията на потреблението: „При открития въпрос – какви медии следите? – сме получили над 250 различни медии като отговори. Имаше много такива, за които не бях чувала. Социалните мрежи не са посочвани в този въпрос на първо място, т.е. все още съществува съмнението дали социалните мрежи са медии“.

Като друг акцент преподавателят посочи фрагментирането: „Никой вече няма време да следи цялостната програма. Всичко е на парче“.

„Искахме да видим какво потребяват днес, за да си направим сметка как ще изглеждат медиите утре. Студентите са силно мотивирани да се реализират в тези свои специалности. Над 60% декларират, че искат да се реализират по специалността, която учат“, коментира доц. Вяра Ангелова.

Тя е категорична, че законодателят трябва да освободи обществените медии от тегобата да разчитат на финансовия министър. Трябва да се задейства механизма за финансиране на обществените медии, смята доц. Ангелова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени