Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 18 ноември перничани ще имат вода от 5.00 до 10.00 и от 17.00 до 22.00 часа

| обновено на 15.11.19 в 17:05
Снимка: архив БНР

Кметът на Перник Станислав Владимиров подписа заповедта за въвеждането на воден режим. От 18 ноември перничани ще имат вода от 5.00 до 10.00 и от 17.00 до 22.00 часа.

Освен за Перник ограниченията ще важат и за град Батановци и за девет села.

Режимът е съобразен с изискванията на държавата месечният отток от язовир "Студена" да не надвишава 1 милион кубически метра.

РЗИ задължи директорите на училищата и на детските градини да осигуряват вода

В очакване на воден режим в Перник здравната инспекция задължи директорите на училищата и на детските градини да осигуряват необходимите количества минерална, изворна или трапезна вода за децата и учениците. Въвеждането на воден режим се налага заради драстично намалелия обем на язовир "Студена".

Учебните и детските заведения трябва да разполагат с допълнителни съдове, снабдени с кранчета за измиване на ръце и съдове за достатъчно количество резервна вода за санитарните възли.

Сред мерките, предприети във връзка с режима, са извършване на ежедневна дезинфекция на подовете в помещенията, неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция на тоалетните, както и дезинфекция на приборите, съдовете за хранене и чашите за вода след всяка употреба в детските заведения.

От здравната инспекция съобщиха, че се подготвят предписания за предприемане на хигиенни и противоепидемични мерки за всички учебни и детски заведения, които ще бъдат връчени в най-кратък срок. За изпълнението им здравните инспектори ще следят стриктно.

Перничани готвят протест

Перничани готвят протест заради кризата с водата. Недоволството е породено както от състоянието на язовир "Студена", чийто обем драстично спадна, така и от неяснотите около предстоящия воден режим. Организацията тече в социалната мрежа. Сред исканията е търсенето на съдебна отговорност от виновните за водната криза. Протестът е насрочен за 20 ноември от 9.00 часа пред сградата на ВиК.

Министър Аврамова: Кризата е налице

Бързо да бъде издадена кметската заповед за воден режим в Перник, призова по-рано министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Според нея най-приемливо би било водата да бъде спирана от 16.00 до 23.00 часа.

"Кризата е налице", бе категорична министър Аврамова, а причината е изчерпването на водата в язовир "Студена", който е единствен водоизточник на града.

Министър Аврамова информира, че е провела среща с областния управител на Перник, с кмета на града и с местното ВиК дружество и са обсъдени различни варианти за водоснабдяване на града:

"Има идея за водоснабдяване от язовир "Долна Диканя", който е с малък обем. В момента сме взели проби от язовира, така че да видим дали изобщо този язовир става за питейни нужди".

Преодоляването на кризата е в наличието на много сняг през зимата, посочи регионалният министър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна