Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва и Норвегия размениха с Русия осъдени за шпионаж

| обновено на 15.11.19 в 16:31
Размяната стана възможна, след като президентът на Литва Гитанас Науседа издаде указ за помилване на двама руснаци, осъдени за шпионаж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Литва и Норвегия си размениха с Русия осъдени за шпионаж мъже, съобщи днес шефът на литовското разузнаване Дариус Яунискис, предаде БТА.

„Тази сутрин операцията по размяната премина успешно. Литовските граждани Евгений Матайтис и Аристидас Тамосайтис, както и норвежкият гражданин Фроде Берг пристигнаха в Литва“, каза той пред журналисти, съобщи АФП.

Яунискис уточни, че размяната е станала на литовски граничен пункт.

По-рано днес литовският президент Гитанас Науседа помилва двама руски граждани, осъдени през 2017 г. за шпионаж, предаде БТА. Той помилва Николай Филипченко и Сергей Моисеенко въз основа на препоръка от комисията по помилванията и нови поправки в законодателството, съобщи президентската пресслужба.

След този акт литовски медии съобщиха, че двамата може да бъдат разменени срещу литовците Евгений Матайтис и Аристидас Тамосайтис и срещу норвежеца Фроде Берг - и тримата осъдени в Русия за шпионаж.

Филипченко работил за руската Федерална служба за сигурност (ФСС) и се е опитвал да вербува високопоставени литовски представители, твърдят литовски представители. Той бе осъден на 10 години затвор и не обжалва присъдата.

Моисеенко получи 10,5 години затвор за това, че вербувал литовски капитан, служещ във важна военновъздушна база в Шауляй. Той не се призна за виновен.

Двамата литовци бяха осъдени в Русия през 2016 г. по обвинение, че предавали военни тайни на Москва на Литва.

Указът за помилването на президента Науседа е в съответствие с нов закон за размяна на шпиони. От кабинета му отказаха повече коментари, посочва АФП.

В реакция на новината директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че ответните действия на Москва ще бъдат огледални.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени