Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тео Ушев очаква вълнуваща среща с българската публика

Снимка: БГНЕС

В неделя от 19 часа в зала 1 на НДК Киномания представя вечер, посветена на Теодор Ушев под наслов „Нарисувай ми тъга“. Тя ще протече в две части. Първата ще е премиерата и единствена прожекция за България на най-новия филм на Тео Ушев „Физика на тъгата“ по едноименния роман на Георги Господинов. Филмът вече получи много награди и гледа към „Оскар“, защото той е едно от двете предложения на Канада в категорията за късометражен филм.

Във втората част на „Нарисувай ми тъга“ ще има анимационен концерт по „Четирите годишни времена“ на Вивалди. Анимационните адаптации са продуцирани от Университета по изкуства в Токио, а техни автори са световноизвестни аниматори, сред които и Тео Ушев. Продуцентите от Токио ще осигурят специален софтуер за концерта, който ще синхронизира ритъма на картината и живата музика.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Тео Ушев сподели, че прожекцията на филма „Физика на тъгата“ пред българската публика ще е най-вълнуващата:

„Досега имах много възторжени отзиви навсякъде, където показах филма. Мислих, че филмът е много интимен, личен, но се оказа, че докосва много хора. Дори за хора, които темата за имиграцията, за дома или за липсата на такъв, за носталгията не ги вълнува, се оказа, че това е тема, която засяга всички хора по света. Затова срещата ми с българската публика е още по-важна, защото тя е най-критичната публика. При нея всеки фалш води до съответната реакция“.

Ушев сподели, че е искал да направи капсула на времето: „Исках това да бъде филм, който да покаже всичко, което съм научил и каквото мога досега – един вид равносметка“.

По думите му това е най-амбициозният му проект досега, върху който е работил 8 години.

Светът стана едно тъжно място, но ние просто трябва да се научим да използваме това като мотивираща сила, смята Тео Ушев.

Той сподели още, че не очаква да получи „Оскар“ за филма си, защото според него е прекалено тъжен и дълъг за вкуса на Академията.

Какво още разказа Тео Ушев, чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна