Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални концерти с 8 рояла на 32 ръце в София, Пловдив, Варна и Велико Търново

Професор Томислав Байнов
Снимка: baynov-piano.info

Концерт с осем рояла, 16 пианисти и 32 ръце ще бъде изпълнен в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Създател на проекта е пианистът и музикален педагог проф. Томислав Байнов, който ще доведе у нас пианисти от 9 страни, за да сбъднат 30-годишна мечта.

"Ние вече имаме 30-годишен юбилей, ние сме реализирали доста неща, доста концерти. Просто това е въпрос на организация и естествено винаги остава един малък процент мечта, но главното е да изпълним мечтите на нашата публика с красива музика и с удоволствие. Всичко друго е работа, организация и тренинг", каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Томислав Байнов.

С необичайния концерт той реализира донякъде идеята да представи социален начин на музициране и уникална звукова картина.

"Идеята е да има една богата звучност, тъй като при нас има и оркестралното, но има винаги солистичното. И при размяна, примерно при предаване на темите от един към друг роял, остава солистичното, но се получава един прекрасен диалог, както и полифония, както и хармония и всичко това е по-друго. Точно това беше мечтата, която се опитахме да реализираме и се надявам публиката да може да се наслади на този уникален концерт, на тези уникални концерти, четири концерта в България", подчерта  Томислав Байнов.

България е четвъртата страна в света, в която ще се изпълни концертът с осем рояла, уточни пианистът.

"Когато има такива големи проекти, винаги човек трябва да работи с малко повече хора, защото всичко се случва. Това беше една от моите задачи, от моите притеснения - какво би станало, ако някой се разболее в последния момент, защото не можем от осем страни да пристигнем, примерно, и един човек да го няма. За щастие сега сме всички 16 тук и концертът ще се проведе с 16 пианиста, а не с един по-малко", обясни още Томислав Байнов. 

Диригент на концерта ще бъде Григор Паликаров. На 16 ноември събитието ще бъде в Пловдив, а на 18 ноември в НДК в София. Концертът ще бъде представен на 21 ноември във Велико Търново и на 23 ноември във Варна.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!