Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самолетът с Борисов се приземи на летище „София“ с отказала навигация

Пилотите овладели с професионализма си „високорисковата“ ситуация

| обновено на 15.11.19 в 14:55
Премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Солун.
Снимка: Пресслужба на МС

Заради отказ на навигационната система малкият правителствен самолет с премиера Бойко Борисов на борда днес бе приземен с ръчно управление на пистата на летище „София“. Създалата се ситуация бе наречена от шефа на Авиоотряд 28 „високорискова“.

Самолетът е бил на косъм от инцидент, тъй като на връщане от Солун – около 11 ч. днес, при захода за кацане навигационната система блокира. Виждайки това, екипажът отново набира височина, прави един кръг над столицата и втори заход за кацане. При това екипажът се ориентирал визуално – познавайки Софийското равно поле и района около летището, както и с помощта на други уреди.

В крайна сметка екипажът от правителствения Авиоотряд 28 успява без инцидент да приземи фалкона на летище „София“, обясни началникът на авиоотряда ген. Тодор Коджейков.

„При изпълнение на инструментален заход за кацане на летище „София“ на „Фалкон 2000“ с премиера на Република България на борда отказва навигационната система. При което се създават условия, при които се изисква доста голям професионализъм за овладяване на самолета в тази високорискова ситуация. Благодарение на колегите – пилотите, с техния висок професионализъм, запазват самообладание, минават на втори кръг за кацане на летище „София“. При втория кръг, втората маневра, самолетът каца благополучно, благодарение на това, че познават района и са с доста висока квалификация и подготовка“, каза той.

По време на вторият заход и кацането над София е имало облачност, обясни още ген. Коджейков. Той допълни, че трябва да се постави въпросът за купуването на нов правителствен самолет на мястото на фалкона, тъй като това е поредният инцидент с него.

Самата машина „Фалкон 2000“ е на 19 години и тепърва при разследването на причините за отказа на навигационната система ще стане ясно дали машината ще лети отново до Швейцария за ремонт или проблемът може да бъде отстранен в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна