Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Плакатът: Радост & Слава"

| обновено на 15.11.19 в 18:05
7
Изложба на сценични плакати от Радослава Боор
Снимка: Театър "София"

30 сценични плаката, създадени от Радослава Боор за различни български театри и Софийска опера и балет, могат да бъдат видени от 15 ноември във фоайето на Театър „София“. Плакатите са създадени от Радослава Боор през последните 13 години. Изложбата открива проф. Божидар Йонов. Събитието е част от програмата на Нощ на театрите 2019 и се реализира с подкрепата на “Международното триенале на плаката в София”.

Колекцията е впечатляваща и показателна в много отношения. Експозицията носи типичната за плаката комплексност, съчетана с деликатния и изискан индивидуален стил на авторката. "Плакатът: Радост & Слава" вече е гостувала в Прага и в Пловдив.

Радослава Боор през последните години живее със семейството си в Прага. Родена е в София, в семейство на художници. В гимназията изучава японски език в продължение на 5 години, което оставя следа в израза ѝ на художник. По-късно завършва Националната художествена академия в София. Професионален опит Радослава натрупва през годините като графичен дизайнер, илюстратор, творчески директор и в практиката си на свободен художник.

Плакатите на Радослава Боор са познати на българската публика. Многобройни театрални, балетни и оперни представления, за които създава своите авторски плакати, дават възможност на графичната дизайнерка да работи във взаимодействие с много от съвременните ни режисьори.

Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на Театър "София" от 15 ноември до 15 декември 2019 г.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени