Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Именити кларинетисти ще свирят в чест на 100-годишнината на проф. Сава Димитров

"Професора" - така всички кларинетисти у нас наричат доайена, основател на българската кларинетна школа Сава Димитров. На 19 октомври се навършиха 100 години от рождението му и това е повод точно месец по-късно, на 19 ноември, в камерна зала "България" да се съберат много от неговите най-изявени ученици: Атанас Колев - един от първите, дългогодишен водач в Симфоничния оркестър на Радиото; сегашните му наследници Данчо Радевски и Кристиян Калоянов; Михаил Живков и Петьо Бобев от Софийската филхармония; Росен Идеалов, Явор Добрев, Станимир Чанков, Борислав Йоцов - артистичен директор на Нов симфоничен оркестър и внукът на Професора - проф. Сава Димитров, декан на Инструменталния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", който с жар поддържа жива дългогодишната кларинетна традиция в семейството си.

"Това, което моят дядо е успял да направи в ония години, е наистина революционно. Революционно първо по дух, защото сменя една цяла система - начинът, по който са се образовали до този момент музикантите кларинетисти. От друга страна, въвежда съвсем нова система, за която създава инструктивен материал. Т.е. той създава основата на това днес ние, преподавателите, да можем да съградим един музикант-кларинетист от момента, в който той взема инструмента в ръце, до момента, в който застава на сцената" - обяснява респекта на всички внукът на големия български изпълнител и педагог.

В чест на 100-годишнината на проф. Сава Димитров ще прозвучат три от емблематичните произведения от кларинетния репертоар - от Вебер, Брамс и Сен-Санс. На участниците в концерта ще акомпанира пианистката Огняна Соколова.

Още подробности за годишнината и за събитието, посветено на нея проф. Сава Димитров разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна