Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на индустриалното производство в САЩ през октомври

Индустриалното производство в САЩ се понижи през октомври за трети от последните четири месеца, при това най-силно от 17 месеца насам, което е пореден сигнал, че забавящия се световен растеж и влошаващата се промишленост зад граница продължават да вредят на този важен сегмент от американската икономика.

Индустриалното производство се понижи през октомври с 0,8% спрямо септември, когато то се понижи с 0,3% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,4%), докато финансовите пазари очакваха доста по-скромно понижение с 0,4 на сто.

Това представлява най-солиден свиване на американското производството от май 2018-а година насам и негово понижение за трети от последните четири месеца. На годишна база индустриалното производство се понижи през октомври с 1,1 на сто.

Промишленото производство, което представлява ключов компонент в данните за индустриалното производство, се понижи през октомври с 0,6% (най-силно понижение от април насам), като производството на автомобили и на части за тях се сви с цели 7,1% най-вече в резултат на негативния ефект от продължилата 40-дневна мащабна стачка в автомобилния гигант Genreral Motors. Изключвайки автомобилния сектор, промишленото производство се понижи през октомври с 0,5 на сто.

В същото време минно-добивното производство се понижи през октомври с 0,7%, също отбелязвайки спад за трети от последните четири месеца, а производството в сектора на комуналните услуги се сви с 2,6 на сто.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се понижи рязко през октомври до 76,7% от 77,5% месец по-рано и очаквания за 77,0%.

Промишленият производствен сектор остава сериозно засегнат от няколко "насрещни ветрове" освен вече приключилата стачка в General Motors, включително от слабото търсене в световен мащаб, несигурността по отношение на международната търговска политика и проблемите на самолетостроителния гигант "Боинг" (Boeing Co.)  с все още принудително приземените по цял свят самолети от модела 737 Max.

По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти 75% от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви пред конгресмени по-рано тази седмица, че централната банка след внимателно, дали слабостта в производствения сектор ще се прехвърли и в останалите икономически сектори, които са потребителско ориентирани.

Представените обаче по-рано днес данни за продажбите на дребно в САЩ през октомври, бяха в най-общ план положителни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна