Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуан Веларде: Засега остава вероятността за предсрочни избори в Испания

Притеснително би било да имаме вицепремиер, който смята, че в Испания има политически затворници

| обновено на 16.11.19 в 11:53
Хуан Веларде

Една изненадваща и силна прегръдка се оказа в центъра на политическия живот в Испания след изборите миналата неделя. Лидерът на социалистите и действащ премиер Педро Санчес и водачът на крайнолявата формация "Подемос" Пабло Иглесиас се договориха за коалиция по-малко от 48 часа след изборите, след като преди това шест месеца не им стигнаха, за да направят същото при доста по-благоприятни обстоятелства.

Изборите бяха спечелени от социалистите, но подкрепата за тях, както и за Подемос, спадна. Очевидно мобилизиращо подейства на левицата възходът на крайната десница Вокс, която стана трета сила в парламента - резултат, който анализаторите свързаха с каталунската криза.

Хуан Антонио Веларде изрази съмнения, че новото ляво правителство ще управлява до края на мандата си.  Всъщност, тепърва предстои то да бъде одобрено от долната камара на парламента, което няма да е лесна задача, подчерта анализаторът в интервю за Савина Спасова и предаването "Събота 150" на програма „Хоризонт“.

Испания е на път да има за вицепремиер човек, чиито изявления за Каталуния поне досега са се различавали от официалната политика и това е притеснително, каза още Веларде. Според него завоят надясно в Испания се дължи и на ясните послания на партията "Вокс" на Сантяго Абаскал:

„Много хора харесаха това, че според тях "Вокс" наричат нещата с истинските им имена. Смятат, че лидерите на крайнодесните не шакалкавят, когато говорят за проблема със сепаратистите. Освен това става дума за политици, които още не са имали възможност да се компрометират. За разлика от "Подемос", например, които се обявяват за защитници на бедните, а лидерът им бързо се настани в къща за 600 000 евро в луксозно предградие на Мадрид“.

- Когато едно споразумение, което беше невъзможно 6 месеца се сключва за часове, както е в случая на социалистите и Подемос, какво означава това? Какво се крие зад прегръдката на Санчес и Иглесиас?

- Експресното споразумение между Педро Санчес и Пабло Иглесиас  може да се обясни много просто. И двамата се убедиха, че повторението на изборите не беше в тяхна полза. Социалистите, които свикаха вота загубиха 3 места в долната камара на парламента, "Подемос" - 7. Притеснени са и от факта, че подкрепата за крайнодесните "Вокс" се удвои и решиха да се опитат на всяка цена да избегнат още едни избори, защото се боят, че тази тенденция ще продължи. Ако това стане, има вероятност при следващото гласуване Народната партия и "Вокс" да съберат даже абсолютно мнозинство. Така Педро Санчес ще остане извън властта. Струва ми се също, че не се е повишило особено доверието между Санчес и Иглесиас, което беше много ниско през последните месеци.

- Запитан за мнение за новото споразумение вляво, бившият испански премиер социалист Фелипе Гонсалес отговори, че няма достатъчно информация.  Но все пак отбеляза: След толкова скандали очакваме яснота за програмата, а се започва от постовете. Веднага стана ясно, че Пабло Иглесиас ще бъде вицепремиер. Преди имаше вето от страна на Санчес по този въпрос...

- Трудно е да се направи прогноза как ще се развият събитията в парламента. Лявата коалиция разполага със 155 места  в 350-местния парламент.  Откъде ще дойдат останалите гласове за абсолютно мнозинство? 

Хуан Веларде смята, че цената на подкрепата за Санчес може да се окаже твърде висока:

„Споразумението между социалистите и „Подемос“ може да изглежда красиво на снимката на Санчес и Иглесиас, но има и други действащи лица, които не се виждат на нея, а би трябвало да бъдат включени - сепаратистки партии от Каталуния и Страната на баските, националистически и регионални формации. И всички ще искат да осребрят подкрепата си. Така че същият Педро Санчес, който беше казал, че няма да спи спокойно, ако влезе в правителство с  "Подемос", сега ще има за вицепремиер Пабло Иглесиас и трима негови министри. А ще трябва да преговаря и с останалите, от които ще зависи управлението му и може да не е в състояние да удовлетвори всички искания“.

В декларацията за намерения на Педро Санчес и Пабло Иглесиас има една особено важна точка: териториалната криза в Каталуния. Не само социалистите, но и на „Подемос“ обещават да търсят решения в рамките на конституцията.

Хуан Веларде все пак отбелязва, че "има изгледи вицепремиер да стане човек, който е казвал, че в Испания има политически затворници:

„Ако приемаш да ти е съюзник някой, който смята, че е добре в Каталуния да има референдум за независимост, а също, че осъдените сепаратистки водачи са политически затворници, очевидно това е противоречива заявка за управление на Испания и лош сигнал към обществото. Санчес ще има за вицепремиер човек, смята, че Каталуния има право да свика референдум за независимост, съответно допуска, че тя има право да се отдели. Такъв подход определено е прецедент в управлението на Испания“.

Възможно е, разбира се, Иглесиас да промени някои свои позиции, ако стане вицепремиер. По последни данни процентът на привържениците на независимостта в Каталуния е спаднал до 42 на сто, но проучването е правено преди новите вълнения там във връзка с присъдите на сепаратистките лидери.

Хуан Веларде, който през юли даде точна прогноза за нови избори, смята, че този вариант може да се повтори:

„Много се съмнявам, че това правителство ще бъде в състояние да управлява четири години.  Нещо повече, според мен все още има голяма вероятност да бъдат свикани поредните предсрочни избори“.

Цялото интервю с Хуан Антонио Веларде може да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени