Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вълчев в академията в Свищов заради проблеми с финансите

Министър Красимир Вълчев на разговор с ръководството на Стопанската академия в Свищов.
Снимка: СА „Д. А. Ценов"

Министърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с ръководството на Стопанската академия „Димитър Ценов" в Свищов по повод проблемите с изплащане на заплатите. Заради недостиг на пари, академичното ръководство реши за ноември да плати само 60% от размера на заплатите.

За последните 4 години приходите в Стопанската академия в Свищов са намалели с над 6 милиона лева, а разходите са ограничени с повече от 4 милиона лева, очертава се годишен дефицит от 2 милиона лева, което затруднява изплащането на заплатите, обясни ректорът доц. Иван Марчевски. Според него основната причина за трудното финансово положение е намаленият от Просветното министерство план-прием на студенти.

Образователният министър Красимир Вълчев посочи пред академичната общност, че проблемите на Свищовското висше училище са резултат на стари грешки, но и на обективните реалности и препоръча да се наблегна на развитие на научните изследвания, включване в европейските университетски мрежи и отваряне към международното образователно сътрудничество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!