Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Келси Бродерик: ЕС и Китай най-вероятно няма да успеят да подпишат търговското споразумение догодина

Европейският съюз и Китай най-вероятно няма да успеят да подпишат всеобхватно търговско споразумение догодина въпреки предварителните заявки и от двета страни, прогнозира в интервю за "Хоризонт" Келси Бродерик от базираната във Вашингтон организация "Eurasia".

Брюксел ще настоява за "добро за Европа" споразумение, което означава големи отстъпки от Пекин по отношение на спазването на интелектуалните права и правото на достъп на европейските фирми до чувствителни за Китай сфери като високите технологии, прогнозира Бродерик. Според нея е съмнително доколко Китай реално спазва поетите ангажименти:

„Те могат да подпишат споразумение на хартия, но начинът, по който китайската администрация работи, понякога води до там, че резултатът никога не се вижда на практика. Европа обаче иска и двете - и споразумение, и спазването му. Това е ключовият момент. Ето защо аз очаквам много позитивни моменти в отношенията между Брюксел и Пекин следващата година, но не и истинска сделка. Не изключвам дори и споразумението да им отнеме повече от година и да са им необходими нови 12 месеца, за да го изготвят“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна