Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат нова система за събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Снимка: Община Шумен

Система, по която ще бъдат събирани и съхранявани опасни битови отпадъци от домакинствата, се очаква да бъде изградена до края на годината. Новата услуга ще обхване над 150 населени места.

В общините Шумен, Разград, Левски, Съединение и Созопол се изграждат стационарни площадки за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци. Живачни термометри, лекарства и препарати с изтекъл срок, бои и лакове, както и батерии и акумулатори ще могат да се предават безплатно.

Ще бъдат осигурени и мобилни събирателни пунктове, обясни Виктория Белоконска от предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда:

"Бусовете се движат по график в общо 17 общини, които са съседни на общините, на чиято територия са изградени стационарните площадки".

Предвижда се и провеждането на информационна кампания, която цели:

"Опасните битови отпадъци, които в много случаи се изхвърлят в сивите контейнери, предназначени за общия поток битови отпадъци да бъдат отклонени", допълни тя.

За първи път на територията на всички общини в страната се провежда едновременно цялостно изследване на генерираните битови отпадъци.

До края на годината ще са известни техните количества и морфологичен състав.

Проектът се осъществява в рамките на българо-швейцарската програма за сътрудничество и е с бюджет от близо 15 милиона лева, от които 85% са швейцарски принос, а останалите - национално съфинансиране.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!