Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 10-16 ноември

Берт и "The Nose"
Снимка: Личен архив

Състезание по спортно катерене ще има тази година за първи път в програмата на традиционния Банско филм фест. Фестивалът започва на 20 ноември, а надпреварата ще бъде идната събота сутринта на изкуствена стена в с. Баня, което е на 5 км от Банско. Състезанието е на името на основателя на фестивала Петър Атанасов. То ще бъде в дисциплината "скорост" и цели да популяризира катеренето в Югозападния край на България. 
Класирането ще бъде индивидуално според правилника на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Съдийският състав включва Радка Петкова, Тихомир Димитров и Тодор Тодоров, а времето ще измерват Свободин Димитров и Кирил Досков. Организаторите предвиждат състезанието да се превърне в традиция в рамките на филмовия фестивал. Регламента за участие можете да видите на сайта на Банско филм фест. 
Детски занимания, изложби, 100 филма и 10 звездни гости включва програмата тази година. Фестивалът ще продължи от 20 до 24 ноември, включително.
===
Белгиецът Себастиан Берт стана седмият човек в света, изкатерил свободно легендарния маршрут "The Nose" по Ел Капитан, в долината Йосемити, САЩ. Макар дългата 870 метра линия да е сред най-популярните в света, нейните преминавания в свободен стил са рядкост.
Изкачването на Берт и партньора му Лоик Дебри е отнело 8 дни, като Берт е водил по тура на всички трудни участъци. 
Себастиан Берт има две други свободни изкачвания на Ел Капитан - на "Heart Route" през 2016 г. и "Freerider", за един ден през 2017 г.
Първото свободно преминаване на Носът е женско - на Лин Хил през 1993 г., за 4 дни.
=== 
Японецът Акира Ваку изкатери боулдър с вероятна категория на трудност 8С+, само една категория по-лесен от най-трудния в света до момента (9А). Японецът е на 48 години, като започва да се знаимава с катерене след 30-ата си година. 
Проблемът "Hydrangea" е решен за първи път от Дай Коямада през 2005 г., а второто преминаване е на Даниел Уудс през 2013 г. Първоначално той е бил 8С, но заради отчупване на част от скалата категорията му се е повишила. Затова японецът му дава 8С+.
===
Австриецът Якоб Шуберт изкатери "флаш" маршрута "Víctimes del futur" 8с+/9a в Маргалеф, Испания. Има само двама души в света, които са преминавали толкова труден маршрут, без да са тренирали движенията по него, и това са чехът Адам Ондра и германецът Алекс Мегос.
Няколко дни по-рано Шуберт премина първото си 9b+ - "Perfecto Mundo", отново в Маргалеф.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна