Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия не е доволна от интереса към акциите на "Арамко"

Снимка: Ройтерс

Саудитските власти не са доволни от интереса към акциите на петролния гигант "Арамко", съобщи "Файненшъл Таймс", като се позова на банкери, близки до първичното публично предлагане на компанията. Самото то ще започне от утре, като за институционални инвеститори срокът е до 4 декември, а за по-дребните играчи - до 28 ноември.

От самия проспект на "Арамко" не стават ясни редица детайли. Компанията ще търси продажбата на 0,5 на сто от акциите си, като от саудитските власти се надяват на сериозен интерес от международни инвеститори. По време на т.нар. роудшоу са направени посещения в Русия и Китай с цел представяне на възможностите за инвестиции в компанията. Повечето анализатори очакват именно от Пекин да дойде интерес, защото Китай купува саудитски петрол, а и самата държава анонсира възможност да налее 10 милиарда долара в подобна инвестиция.

Вътрешните инвеститори са притискани да инвестират в компанията при обща оценка от 1,8 трилиона долара, съобщава от "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници, близки до процеса. Авторитетното издание цитира банкер, според когото доскоро е имало надежда за оценка от 1,5 трилиона долара, но той не вярва, че може да бъде постигната толкова висока стойност.

Борсовата търговия на "Арамко" е един от елементите за модернизиране на икономиката на Саудитска Арабия, която е изключително зависима от петрол. Страната е най-големият производител във формата ОПЕК +, а резултатите от първичното публично предлагане ще станат ясни ден преди картелът и партньорите му да се съберат на последното си за годината заседание във Виена. Там се определят квотите за добив на петрол, което е основен механизъм за контрол върху цената на суровината.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени