Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спагети инженеринг" във Варна

Снимка: БГНЕС

13 отбора от ученици от шест професионални гимвназии по строителство и архитектура в страната и шест студентски отбора от същата специалност във Варненския свободен университет и в университета в Харков участват в седмото издание на Международното състезание за креативни учения "Варна спагети инженеринг".Учениците създават от спагети и силикон сферични куполи ,а студентите - мостове.

20 килограма спагети и пет килограма силикон са осигурени за атрактивното състезание.

Доцент Милена Кичекова - ръководител на катедра "Строителство на сгради и съоръжения" съобщи задачата на студентите:

"Студентите работят мостове-спагети, които при презентацията ще ги натоварваме до 13 кг, т.е., до момента на тяхното счупване. И така ще определим най-атрактивен мост със студентските отбори. За следващото издание, осмото, сме предвидили, тъй като получихме нов вид спагети, единият отбор всъщност ще прави презентационен мост, който ще бъде дълъг 1 метър".

Георги Димитров и Константина Спасова са студенти трети курс, специалност "Строителство на сгради и съоръжения". Те коментираха амбицията си в конкурса:

"Да направим една функционална, надеждна конструкция, която да може да устои на повече товар. Нашата повече ще издържи. Избрали сме ъгъл на прътите на фермите, точно както е по учебник, доста повече ще издържи. Поне три пъти по 13 кг. Предстои да видим. Проектът ни е доста надежден, вече при тестовете ще видим".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна