Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предаде на Украйна корабите, задържани в Керченския проток

| обновено на 18.11.19 в 18:00
Снимка: БТА

Русия предаде на Украйна задържаните миналия ноември в района на Керченския проток три военни кораба, съобщи руското министерство на външните работи.

Киев настояваше за връщането им като жест на добра воля от страна на Москва преди четиристранната среща на върха за Източна Украйна следващия месец в Париж.

Междувременно президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха по телефона предстоящата на нормандския формат.

Буксирът „Яни Капу“ и артилерийските катери „Никопол“ и „Бердянск“ бяха предадени на украинската страна в неутрални води, на 30 км от нос Такил в източната част на полуостров Крим. Трите кораба вече отплаваха на буксир към Одеса. 

Те бяха задържани на 25 ноември миналата година в района на Керченския проток с 24-ма души на борда. Украинските моряци бяха обвинени в незаконно преминаване на руската държавната граница. През септември бяха освободени по силата на споразумение между Москва и Киев за обмен на задържани и осъдени.

Междувременно стана ясно, че руският президент Владимир Путин е информирал по телефона френския си колега Еманюел Макрон за връщането на корабите на украинската страна. Двамата са обсъдили ситуацията в Украйна с оглед на предстоящата на 9 декември в Париж среща на нормандския формат. И са подчертали, че срещата трябва да допринесе за скорошното и цялостно изпълнение на Минските споразумения.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви на свой ред, че са назрели условията за преговори между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че на 9 декември в Париж ще се съберат лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия:

„Води се подготовка, която вече е на финален стадий. Със съжаление констатираме, че в работата на нормандския формат имаше голямо прекъсване. Нека не завишаваме очакванията си, за да не се разочароваме, но същевременно и да не ги занижаваме, надявайки се все пак, че подготовката ще даде резултати“, каза Песков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна