Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Хонконг задържа демонстранти, опитващи да избягат от обграден кампус

| обновено на 18.11.19 в 18:42
4
Полицията в Хонконг арестува демонстранти, опитващи се да напуснат кампуса на Политехническия университет.
Снимка: БТА

През почивните дни ескалира напрежението в Хонконг, където вече от пет месеца не стихват протестите срещу правителството. Стотици демонстранти се барикадираха в Политехническия университет, а полицията обкръжи сградата и предупреди, че ще използва оръжие, за да възстанови реда.

Тази сутрин университетският кампус бе скрит в гъста мъгла от сълзотворен газ. Полицията използва гумени куршуми срещу протестиращите и ги призова да се предадат. Всеки, предал се доброволно, ще бъде обвинен в нарушаване на обществения ред. Ако демонстрантите продължат да нападат полицейските сили с коктейли „Молотов“, властите ще щурмуват сградата, обяви говорител на полицията.

В Политехническия университет се намират стотици демонстранти. Ръководството на университета се опита да договори свободното им напускане, но полицията не се съгласи. Репортери на място съобщават за нови и нови арести на хора, които са е опитали да напуснат сградата.

Десетки успяха да се измъкнат от блокадата, като се спуснаха от мост по въже, а долу бяха извеждани от мотористи.

„Не ме е страх. Боря се за демокрация и ще остана тук до края“, каза студентка.

Протестите започнаха заради оспорван законопроект на правителството в автономния Хонконг, който предвиждаше предаването на заподозрени в различни престъпления на властите на континентален Китай. Макар премиерът Кари Лам да оттегли текста, протестите не стихват.

Тази неделя в Хонконг трябва да се проведат местни избори, но по всяка вероятност те няма да се състоят.

В същото време говорител на британския премиер Борис Джонсън изрази днес „сериозна загриженост“ за ескалиращото насилие в Хонконг и призова властите да намерят път към примирие. Това предизвика острата реакция на китайския посланик в Лондон Лю Сяомин.

„Китайското правителство остава непоколебимо в решението си да се противопостави на всякаква външна намеса в делата на Хонконг. Призоваваме всички външни сили незабавно да прекратят намесата си във вътрешните работи на Китай, както и опрощаването на насилието в Хонконг“, заяви Сяомин. Той подчерта, че основният приоритет за Хонконг е прекратяването на насилието и възстановяването на реда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени