Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мостове от спагети конструират студенти във ВСУ

Мостове, направени от 500 гр спагети, носят тежест от над 13 килограма, а със спагетен сферичен купол може да се проектира обсерватория, елемент от църква, модерен природо-научен музей, арт-галерия или дори стадион. Това показаха вчера 6-те студентски и 13-те ученически отбора, които участваха в Международното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“. Събитието се провежда за седма поредна година във Варненския свободен университет по инициатива на катедрата "Строителство на сгради и съоръжения". Екипът на състезанието, с ръководител доц. д-р Милена Кичекова, е носител на престижната награда „Варна“ за 2019 г.

Всеки от отборите разполагаше с по два пакета спагети, 10 пръчки силикон, транспортир, линия, макетен нож и три часа, за да създаде своя макет. Тази година учениците избраха да правят куполи, а студентите - мостове. Спагетеният гонг удари проф. д.ик.н. Анна Недялкова - председател на настоятелството на Варненския свободен университет. Тя пожела на участниците в състезанието да построят най-здравите и елегантни мостове между миналото и бъдещето, които да бъдат връзката на знанието с професионалната им реализация.


Безспорен победител в строителството на куполи стана отбор "Утопия" от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Арх. Камен Петков" от Пловдив, който със 191 спагети конструира 3v сферичен купол, взаимстван от руските църкви. За да получи идеалната форма, отборът започна строителството на купола отгоре на долу, използвайки триизмерни петоъгълници и шестоъгълници от спагети.


Втори се класираха отбор "Диада" от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в гр. Шумен, а трети - отбор "Болонезе" от СГСАГ „Христо Ботев“. Учениците представиха проект от спагети на нов вид арт-галерия - класическа фермова конструкция с болтови разглобяеми връзки. Наградата на Камарата на строителите в България взе отбор "Алфа" от ПГСАГ – Бургас, за проекта за отворен купол на бъдеща обсерватория. Вторият отбор от Бургас - "Кольо Фичето", получи наградите на Ha-Be България за идеята за модерен природо-научен музей, в който с холограми ще се проектират изчезнали животински видове. "Боляри" от Велико Търново ще почива уикенд в първия български морски курорт "Св. Св. Константин и Елена", след като получи наградата си от изпълнителния директор на холдинга. Призът на Община Варна отиде при тима „Арт 2020“ от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“ във Варна, взаимствал идеята за своя купол от катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ във Флоренция.

При студентите на първо място се класира „Космос инженеринг“ - отбор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ в състав Георги Димитров, Андреян Маслинков и Константина Спасова. Съоръжението им безпроблемно понесе тежест от 13 кг. Отборът стана и любимец на публиката, а наградата, осигурена от строителна компания „Полийорд“ връчи проф. д-р Петър Христов - ректор на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Студентите от Харковския национален университет по градско стопанство „А. М. Бекетов“ взеха наградата на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране за Hi-Tech-мостът, символ на приятелството между Харковския и Варненския свободен университет. Камарата на строителите в България награди отбора „Младите инженери“ - мостът им също понесе натоварване от 13 кг. Община Варна отличи отборът „Древен и вечен“, чийто мост бе вдъхновен от майсторството на уста Кольо Фичето. Съоръжението рухна под тежест от 8 кг.

Наградени бяха и фотожурналистите, участвали в конкурса за най-атрактивна фотография през миналата година. Това са Петър Павлов от медийния център на ВСУ „Черноризец Храбър“, Пламен Гутинов от медийна група „Черно Море“ и алумни-студентът на Варненския свободен университет Христо Русев, чиято фотография наскоро вледе в 100-те най-добри снимки на CNN. Фотосите са включени в благотворителен календар за 2020 г., а средствата от продажбата му ще бъдат предназначени за стипендия за обучение в специалностите на катедра „Строителство на сгради и съоръжения” на учениците от отбора-победител в състезанието. Петър Павлов дари своята награда за инициативата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия