Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай настоя САЩ "да спрат да показват мускули" в Южнокитайско море

Военоморски учения на САЩ в Южнокитайско море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай призова американските военни да "спрат да показват мускули" в спорното Южнокитайско море, което е причина за постоянни търкания в отношенията между Пекин и Вашингтон, които обаче в последно време като цяло се подобряват.

Китайският министър на отбраната генерал Вей Фънхъ е заявил в понеделник на американския си колега Марк Еспър, че Пекин ще продължи да защитава своя териториален суверенитет в Южнокитайско море и призова САЩ да "спрат да показва мускули" и да ескалират ситуацията в региона, според информация на говорителят на Китайското министерство на отбраната - Ви Цян.

Освен това Вей Фънхъ предупреди САЩ да не дестабилизират ситуацията в Тайван, настоявайки че Пекин няма да толерира голямо "тайванско отцепване".

По време на среща в Банкок двамата висши военни служители обсъдиха и ролята на военните отношения, на които те гледат като ключова част от двустранните отношения. Вей Фънхъ и Марк Еспър се споразумяха, че техните армии трябва съвместно да насърчават сътрудничеството и стабилността. Те двамата се срещнаха за пръв път и разговаряха повече от половин час към края на една по-обширна конференция на азиатски служители на отбраната.

"Съгласихме се да продължим да говорим и да общуваме често", посочи от своя страна Марк Еспър и допълни: "Продължаваме да напредваме по голям брой въпроси".

От години Южнокитайско море е основен спор между Пекин и Вашингтон. Китай претендира, че Южнокитайско море е негова суверенна територия, но тези твърдения се припокриват с подобни твърдения и на други азиатски правителства. Съединените щати нямат териториален дял в Южнокитайско море, но периодично изпраща Военноморски кораби да плават през райони, които Китай счита, че са в рамките на неговите граници.

Говорителят на китайското министерство на отбраната отбеляза, че Вей Фънхъ и Марк Еспър все пак са имали "много положителна и конструктивна" среща и са постигнали "договорености в редица области". Той добави, че Вей Фънхъ потвърждава ангажимента на Китай да запази "териториалния суверенитет и морските права и интереси" в Южнокитайско море.

"Китайската страна също така настоя пред САЩ  "да спре да показва мускули" в Южнокитайско море и да не провокира и ескалира напрежението в района". Помолен от репортери да бъде по-конкретен относно китайските възражения, говорителят Ву Цян каза, че САЩ трябва да "спрат да се намесват в Южнокитайско море и да спрат военните провокации".

На въпрос за китайското становище относно гражданските вълнения в Хонконг, Ву Цян отговори: "Прекратяването на насилието и възстановяването на реда е най-належащата задача, която имаме в Хонконг".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна