Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на прокурорите призова да спрат опитите за политически натиск при избора на главен прокурор

"Правосъдие за всеки" с протест и шествие до президентството

| обновено на 18.11.19 в 17:55
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите призоваха да бъдат прекратени опитите за политически натиск във връзка с избора на следващ главен прокурор и призоваха за завършване на процедурата при спазване на Конституцията и законите на България. Двете магистратски организации излязоха със специални декларации, в които препотвърдиха подкрепата си за избрания за обвинител номер едно Иван Гешев.

От Асоциацията на прокурорите заявяват, че са загрижени от продължаващи опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, чрез подновяването на, според тях, недостойната компроматна кампания срещу Гешев. Без да конкретизират - възразяват срещу недопустимия уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции и опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират съдийската и прокурорската професия.

Според Камарата на следователите политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира прокуратурата.

Има ли лица, които  е страхуват от работеща прокуратура в защита правата и интересите на гражданите, питат от Асоциацията на прокурорите, а отговорът дойде от Русе, където е днес самият Иван Гешев:

"Една група политико-икономическа, олигархична и така нататък, която се притеснява от закона, защото няма практиката да спазва закона, просто не иска да има избор, който на нея не ѝ харесва, иска да се провали изборът и конкретната кандидатура. Ето това е. Не става въпрос за принципност, става въпрос за безпринципност".

Във връзка с избора на Гешев за главен прокурор от инициативата "Правосъдие за всеки" организират днес от 18.00 часа протест пред Съдебната палата и шествие до президентството. Основното им искане е държавният глава да изпрати процедурата по избор на Иван Гешев за главен прокурор за тълкуване в Конституционния съд.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна